Spannend en gevoelig

Maritaleest 06 mei 2025
‘Een dodelijke biecht’ van Toni Coppers is de 21ste thriller uit de serie met Liese Meerhout als hoofdpersonage.
In het vorige boek uit deze serie, ‘Onschuld’, raakt commissaris Liese Meerhout levensgevaarlijk gewond. Nu, een jaar later, na een zware revalidatie, staat ze te popelen om weer volwaardig aan de slag te gaan als rechercheur bij de Moordbrigade. Als een vrouw bij het verlaten van het restaurant van Lieses vriend Matthias ‘red mij’ fluistert, opent Liese op eigen houtje een onderzoek. Intussen is haar team, onder leiding van plaatsvervangend commissaris Michel Masson, druk met de moord op een priester. Bij het lijk van de priester ligt een verwijzing naar de Bijbel. Even later wordt ook het lijk van de vrouw uit het restaurant gevonden. Naast haar lichaam ligt een Bijbelse spreuk.
Zodra je begint te lezen in dit boek wordt je meegenomen in het verhaal. Het verhaal is tweeledig. Enerzijds is er het moordonderzoek, anderzijds is er de strijd van Liese om weer als een volwaardig lid van de Moordbrigade te kunnen functioneren. Ik las reeds verschillende boeken van Toni Coppers. In elk verhaal hecht hij heel veel belang aan de menselijke kant van het gebeuren. Naar mijn mening zie je hierin een evolutie. Waar oorspronkelijk in de boeken van Coppers het oplossen van de misdaad de meeste aandacht kreeg, gaat het in ‘Een dodelijke biecht’ evenwaardig over de harde strijd van Liese.
Het personage Liese Meerhout wordt met heel veel diepgang uitgewerkt. Liese is een gedreven rechercheur, haar job definieert voor haar grotendeels haar zelfbeeld. Ze is onzeker en vastberaden tegelijk om terug volwaardig te kunnen functioneren als commissaris in haar team. Tegelijkertijd legt dit een grote druk op haar relatie met Matthias. Zijn angst om haar te verliezen, maakt dat hij haar onvoldoende steunt om terug aan de slag te gaan als rechercheur.
Ik heb echt genoten van dit boek. Ik was persoonlijk even nieuwsgierig over hoe het met Liese ging aflopen als over wie uiteindelijk de dader van de misdaad zou zijn. Met dit boek bewijst Toni Coppers eens te meer waarom hij tot ons allerbeste Vlaamse schrijvers mag gerekend worden.

Meer recensies van Maritaleest