Schuld

Maritaleest 13 mei 2025
‘Schuld’ van het Noorse schrijversduo Horst & Enger is het vijfde boek uit een reeks met Alexander Blix en Emma Ramm als hoofdpersonages.
Twee jaar geleden was Blix betrokken bij de spoorloze verdwijning van Elisabeth Eie. Elisabeth werd nooit teruggevonden, tot nu. De dader lijkt een kat en muis spel te spelen met Blix. Ramm wordt benaderd door een tienermeisje. Ze beweert dat haar stiefvader onschuldig aangehouden werd voor moord. De nieuwsgierigheid van Emma Ramm zet haar ertoe aan om de zaak te onderzoeken.
‘Schuld’ is een spannende thriller die je onmiddellijk meesleept in het verhaal. Voor mij was het het eerste boek dat ik las uit de reeks rond Blix en Ramm, maar het was geen probleem om onmiddellijk mee te zijn met het verhaal. De schrijvers geven voldoende duiding over het verleden van de hoofdpersonages. Deze personages worden met veel psychologische diepgang en geloofwaardig uitgewerkt. Blix is geen superheld, maar een man die worstelt met verdriet, schuldgevoel en het verleden. Emma, die haar carrière als journaliste opgaf, is op zoek naar een nieuw doel in haar leven.
Een belangrijk thema in het boek is kindermishandeling en kinderverwaarlozing. Dit komt zowel bij de motieven van de dader terug als in het verleden van Blix en Ramm. Ook de halsstarrigheid van het Noorse politiesysteem komt aan bod. Blix, die uit een heel duistere periode komt na de moord op zijn dochter, krijgt geen nieuwe kans als rechercheur ook al bewijst hij dat hij er opnieuw staat.
De schrijfstijl van Horst & Enger is toegankelijk en meeslepend. Hierdoor is ‘Schuld’ een boek dat je het liefst in één ruk zou willen uitlezen. Het boek is opgebouwd uit korte hoofdstukken die ertoe bijdragen dat er voldoende vaart in het verhaal zit. De spanning wordt langzaamaan opgebouwd, het plot zit ingenieus in mekaar. De ontknoping van het verhaal had ik niet zien aankomen.
Ik heb heel erg genoten van dit boek en kijk ernaar uit om het zesde deel uit deze serie te lezen.

Meer recensies van Maritaleest