Emotioneel verhaal

Maritaleest 20 april 2025
‘Dit is wat ik je zeg’ van Steffie Verstappen vertelt ons het verhaal van een vrouw - waarvan we de naam niet kennen - die haar huwelijk tegen beter in probeert te redden.
De vrouw, die op het eerste zicht een vrij zorgeloos en goed leven leidt, ontdekt dat haar man vreemd gaat. Dit zet een aantal gedachten bij haar in gang die ze verwoordt onder de vorm van een brief die ze richt aan de minnares van haar man.
De bedrogen vrouw probeert haar gevoelens van frustratie, onzekerheid en onmacht van zich af te schrijven. We volgen de schrijfster doorheen haar pogingen om haar huwelijk te redden, haar terugkerende innerlijke strijd om zichzelf toe te laten om de afstand tussen haar en haar man te overbruggen. We voelen in het verloop van het verhaal aan hoe er, ondanks alle pogingen om mekaar terug te vinden, stilaan een onoverkomelijke afstand ontstaat tot het moeilijk wordt om mekaar zelfs maar te dulden. Het overspel van haar man voelt na een tijd aan als de katalysator die de problemen tussen het koppel, voornamelijk het gebrek aan communicatie, naar boven brengt.
Ik vind de schrijfstijl van Steffie Verstappen soms nogal gecompliceerd. Sommige zinnen moest ik herlezen om ze goed te begrijpen. Hierdoor leest het verhaal, naar mijn inziens, niet echt vlot. Het leidde er ook toe dat het verhaal mij niet voor de volle honderd procent bleef boeien.
Anderzijds is dit een uniek verhaal door de eerlijkheid en het tonen van de kwetsbaarheid van de vrouw. Het is een boek dat laat aanvoelen hoe belangrijk eerlijkheid, communicatie en verdraagzaamheid zijn in een relatie. Zonder deze drie aspecten kan een relatie moeilijk overleven.

Meer recensies van Maritaleest