Spannend en sinister
‘Het vluchthuis’ van Alexander Colin is een spannende en sinistere thriller.
Het hoofdpersonage in ‘Het vluchthuis’ is Nina Barry. Na 15 jaar onder het juk van haar dominante en agressieve man David geleefd te hebben, durft Nina de stap te zetten om, samen met haar 2 zonen Vincent en Matthias, hun sombere appartement in Brussel te ontvluchten. Ze komt terecht in een vluchthuis in een klein dorp in de Ardennen. Tegenover dat vluchthuis staat een somber en verlaten kasteel, een plaats die Nina rillingen bezorgt. Al heel vlug blijkt dat haar gevoel klopt, want het kasteel herbergt angstaanjagende geheimen… .
Zodra je dit boek begint te lezen, word je meegezogen in het verhaal. Door de fragmenten uit een documentaire die toegevoegd worden, weet je dat er iets onheilspellende te gebeuren staat. Dit houd je in spanning en zet aan tot verder lezen. Door hetgeen Nina meemaakt en omwille van de beslissingen die ze uiteindelijk neemt, ga je je onwillekeurig afvragen in hoeverre mensen bereid zijn om bepaalde grenzen over te gaan als ze in het nauw zitten.
In ‘Het vluchthuis’ volgen we niet alleen Nina. Ook de verhalen van Matthias en Vincent komen aan bod en vloeien naar het einde toe naadloos in mekaar over. De hoofdstukken over deze personages worden afgewisseld door een documentaire die terugblikt op de gebeurtenissen in en rond het kasteel. Die documentaire draagt er sterk aan bij om de spanning op te drijven. Naar het einde van het boek toe bereikt de spanning in het verhaal een climax.
De schrijfstijl van Alexander Colin is heel toegankelijk. Samen met de korte hoofdstukken draagt dit bij tot de vlotte leesbaarheid van het verhaal.
Naar mijn gevoel is Alexander Colin een jonge beloftevolle schrijver die heel vlug een plaats zal veroveren tussen onze grootste misdaad- en thrillerauteurs.