Spannend en mysterieus

Maritaleest 15 juni 2025
‘Het kille hart’ van Dolores Redondo is een donkere en meeslepende thriller.
Tijdens natuurrampen in de Verenigde Staten slaat een gewetenloze moordenaar toe. Gezinnen, die aan een bepaald patroon voldoen en de natuurramp overleefden, worden genadeloos afgemaakt. De FBI spitst zich toe op deze zaak. Nu orkaan Katrina op weg is naar New Orleans, wordt er gevreesd dat de moordenaar hier ook slachtoffers zal maken. Zal men deze seriemoordenaar tijdig kunnen stoppen?
‘Het kille hart’ is een boek waarin je gewoon verder wil blijven lezen. Al heel vlug kreeg ik sympathie voor het hoofdpersonage Amaia Salazar. Amaia is een Spaanse inspecteur, die omwille van haar gedrevenheid en bekwaamheid opgenomen wordt in het onderzoeksteam van de FBI.
In het verhaal zijn, naast de gruwelijke feiten, mythes en bijgeloof belangrijk. Deze worden zo aangevoerd door de schrijfster dat ze erin slaagt om je erin te laten geloven. Dolores Redondo legt een link tussen het verleden en het heden. Dit verleden blijkt een grote rol te spelen in het leven van de hoofdpersonages. In de loop van het verhaal wisselt ze hoofdstukken over het verleden en het heden af, zodat je als lezer een beter begrip krijgt voor de manier van handelen en de emoties van de hoofdpersonages. We voelen gans de tijd aan dat er iets verschrikkelijks gebeurde met Amaia toen ze twaalf was, maar de schrijfster laat ons heel lang op onze honger zitten door maar met kleine beetjes hierover informatie te geven.
Een thema dat in het verhaal verwerkt wordt is de discriminatie van Afro-Amerikanen in New Orleans. Een ander thema is het uitblijven van de noodzakelijke hulp en de gebrekkige evacuatiemaatregelen ten tijde van deze ramp. Deze beide thema’s worden op meesterlijke wijze in het verhaal verwerkt zonder afbreuk te doen aan het plot. Orkaan Katrina trok in augustus 2005 effectief een spoor van vernieling in New Orleans. De thema’s die de schrijfster aanhaalt, zijn punten van kritiek die destijds sterk naar voor kwamen.
Dit was het eerste boek dat ik las van Dolores Redondo en ik ben zeker zinnens om nog meer van haar werken te lezen.

Meer recensies van Maritaleest