spannend en meeslepend
‘Niets is waar’ is een spannende psychologische thriller van de hand van Lisa Jewell.
De hoofdpersonages ,Josie Fair en Alix Summer, zijn precies even oud. Ze werden op dezelfde dag in hetzelfde ziekenhuis geboren. Josie leidt naar haar eigen gevoel een saai leven met een veel oudere echtgenoot die ze liever kwijt dan rijk zou zijn. Alix heeft een succesvolle podcastserie en lijkt op het eerste zicht een gelukkig gezinsleven te leiden. Op hun vijfenveertigste verjaardag ontmoeten Josie en Alix elkaar toevallig. Een ontmoeting met verregaande en onvoorstelbare gevolgen.
In het begin vond ik het verhaal nogal verwarrend tot ik grip kreeg op de structuur. Het verhaal wordt deels verteld in de tegenwoordige tijd, een ander deel wordt verteld door middel van de podcastserie ‘Hoi, ik ben tegelijk met jou jarig!’. Je voelt gedurende gans het verhaal dat er iets ergs staat te gebeuren, maar je weet pas wat dit is naar het einde van het boek toe. De hoofdpersonages, Josie en Alix, worden met veel diepgang beschreven. Je voelt langzaam aan de onrust en spanning tussen hen groeien. Zelfs als je het boek uit hebt weet je nog altijd niet zeker wie er de waarheid sprak of wie er de leugenaar is. ‘Niets is waar’, klopt dus inderdaad als titel van dit aangrijpende boek.
Het plot van het verhaal is uniek en briljant, met onverwachte wendingen. Heel dikwijls begint het verhaal in een thriller met een misdaad en gaan we op zoek naar de dader. In ‘Niets is waar’ voelen we dat de personages naar een misdaad toegroeien en lijkt dit lot onvermijdelijk. Dit maakt de spanning in het boek soms angstaanjagend.
De schrijfstijl van Lisa Jewell is direct en meeslepend. Hierdoor laat het boek zich vlot lezen.
Met dit boek bewijst Lisa Jewell eens te meer dat ze een zeer begenadigd schrijfster is.