Zeg maar Joe

Marja Legius 04 juni 2020
In dit verhaal wordt de hele wereld 12 minuten lang donker. Als de zon terug is blijkt dat er ook een man, Joe genaamd, uit het niets verschenen is en die beweert de zoon van God te zijn.

Lukt het hem om mensen en meningen te verbinden om tot een samenwerking te komen voor het behoud van onze aarde en alle levende wezens die er op bestaan?

Joe neemt contact op met 12 personen, allemaal geleerden die zich op hun eigen gebied inzetten voor o.a het milieu, het klimaat en ontwikkelingen op allerlei gebied. Dit worden zijn 12 apostelen.

Daarnaast wordt Sophie, een gewone lerares, zijn vriendin en profetes. Zijn relatie met haar is nogal complex.

De komst van Joe brengt nogal wat teweeg op aarde. Wereldleiders kijken met argusogen naar elkaar hoe zij reageren op deze man en of zij moeten ingrijpen. De macht en invloed van het internet en van social media op zijn verschijning met voor- en tegenstanders. De politiek die hem wil inzetten voor eigen gewin en de onderwereld die er financieel een slaatje uit wil slaan. De ene reactie van Joe lokt weer een andere uit. Het lijkt onmogelijk om in deze verdeelde wereld waar de een het klimaat belangrijker vindt en de ander de winst uit de fossiele brandstoffen, te verenigen. Alle mensen zijn individuen en ieder pleit voor zijn eigen ik en men wil niks opgeven voor een ander. In deze chaos probeert Joe toch alle neuzen dezelfde kant op te laten kijken. Daarvoor heeft hij 12 nieuwe richtlijnen opgesteld waaraan iedere gelovige zich volgens hem zou moeten houden.

De originele boodschap komt wel over maar de uitwerking ervan komt toch wat tekort. Met open eindjes is het verhaal regelmatig wat vaag en soms zelfs ongeloofwaardig. Het heeft me wel aan het denken gebracht dat het niet makkelijk is om het patroon te doorbreken zoals we nu met onze aarde omgaan mede door de invloed van de huidige machthebbers. En misschien is dat ook wel het doel van het aan dit boek verbonden Joe-project. Dat we ieder individueel proberen onze eigen bijdrage te leveren hoe klein die ook is omdat deze kleine bijdrages uiteindelijk een sneeuwbaleffect zullen bereiken en we allemaal samen toch iets kunnen betekenen.

Meer recensies van Marja Legius