Cultstatus beïnvloedt beoordeling positief

Mary Mary
6 mrt 2020

Ik heb in mijn boekenkast enkele klassiekers staan. Deze klassiekers lees ik bij voorkeur in de originele taal.
Enkele jaren geleden ben ik begonnen met dit boek, maar ik kwam er niet doorheen. Toen ik enkele weken terug dit boek weer oppakte vond ik de boekenlegger op pagina 7 terug. Na enkele zinnen gelezen te hebben begreep ik waarom ik toen was afgehaakt: het gebruik van een verzonnen taal. Hierdoor is het erg moeilijk in het verhaal te komen. Na het vinden van een goede 'vertaalsite' voor deze verzonnen taal (nadsat) kon ik in het verhaal komen en uiteindelijk kon ik de pagina's vrij goed doorlezen ; alles went :).

Het verhaal an sich is niet zeer bijzonder; hier en daar wel grappig vanwege de bad karma. Het verhaal blijft voor mij vooral hangen i.v.m. de agressiviteit, brutaliteit en geweldadigheid. Dit maakte het boek erg onprettig om te lezen. Wat ik wel weer kan waarderen dat die emotie kan worden opgeroepen.

Overall vond ik het wel leuk dat ik het boek uiteindelijk uitgelezen heb. Het heeft me getriggerd om de oorsprong van de 'taal' en het boek te duiken. Ik vind het leuk als boeken me inspireren om achtergronden op te zoeken.

Ik geef het boek vier sterren, en moet daarbij toegeven dat de cultstatus heeft bijgedragen aan de beoordeling.

Meer recensies van Mary