Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Verblind door religieuze hersenspinsels !

maryse 02 april 2024
Hoewel je de boeken van Elly Griffiths zeker niet tot het 'cosy crime-genre' kunt rekenen, voel je je altijd erg thuis in haar literaire omgeving. De reden daarvoor is wellicht haar rustige verstelstem die matcht met het Engelse plattelandsleven. 'Rustig' wil trouwens niet zeggen 'saai', integendeel!
In 'De vrouw in het blauw' neemt ze je mee naar streeklegendes en -tradities, historische wortels en eeuwenoude religies. Er wordt een antwoord gezocht op de vraag: 'Wie is de vermoorde vrouw in het blauw?' Dit jonge fotomodel droeg de lange blauw en witte kleding van Maria, de moeder van Jezus, die zowel door katholieken als anglicanen vereerd wordt. En is er een verband met de rol van vrouwen in de hedendaagse kerkgemeenschap?
Gerechtigheid moet geschieden en de rust moet terugkeren in het dorp! Daar zal de gedreven inspecteur Nelson persoonlijk voor zorgen. In de tijd van de godsdienstoorlogen (16de eeuw) werd al veel te veel bloed vergoten. Ook in het afgelegen noordwesten van Engeland hebben de kloosters gebrand en werden monniken vermoord!
Elly Griffiths slaagt er altijd in om een evenwicht te vinden tussen tussen de binnen- en de buitenwereld, het materiële en het beschouwende. Zonder dat het onderzoek hapert, valt er geregeld iets te leren! Bovendien is onderkoelde humor een bijkomend aspect van haar vakmanschap.
Voor het oproepen van de sfeer maakt de schrijfster gebruik van de drassige wildernis en de hoge heggen die, vooral bij avond, op een doolhof lijken. Voeg daarbij de moderne druïde Cathbad en de volle maan die over een verlaten kerkhof schijnt en en je waant je in je eigen cottage in Norfolk.
Moet je spiritueel zijn aangelegd om van deze whodunit te genieten? Helemaal niet. Maar belangstelling voor religieuze geschiedenis en archeologie zal zeker helpen. In dit boek botsen traditie en moderniteit, het irrationele en de rede, obsessie en relativering, onverdraagzaamheid en respect voor de keuzes van een ander. Dat zijn tijdloze begrippen waarin elk van ons zich kan vinden!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van maryse

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.