Meer belofte dan spanning

Mathijs Paardekooper Mathijs Paardekooper
8 mrt 2026

Mijn eerste indruk van De Au Pair was dat het verhaal vooral traag op gang komt. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn — een rustige aanloop kan juist goed werken — maar in dit geval voelde het eerder vlak dan spannend. Het boek neemt uitgebreid de tijd om het verleden te schetsen, maar de grote gebeurtenis in het verhaal zag ik al van verre aankomen.

In de kern raakt het verhaal aan thema’s als geloof en bijna cult-achtige overtuigingen, gecombineerd met de persoonlijke worstelingen van de hoofdpersoon. Dat had interessant kunnen zijn, maar het blijft naar mijn gevoel te oppervlakkig uitgewerkt.

De spanning bouwt eigenlijk nergens echt op. Het verhaal kabbelt door zonder dat er een duidelijke dreiging of urgentie ontstaat. Daardoor bleef het boek voor mij emotioneel en narratief wat vlak.

De au pair zelf, Emmylou, is een bijzonder personage dat je gedurende het verhaal wel iets beter leert kennen. Toch vond ik haar soms opvallend naïef en niet altijd even slim in haar keuzes. Dat maakte het lastig om echt met haar mee te leven.

Ook het gezin waar ze terechtkomt voelt vooral… vreemd. Iedereen lijkt een beetje raar te zijn, maar zonder dat je echt begrijpt waarom. Personages zoals Virginie blijven daardoor oppervlakkig, terwijl er juist veel potentie zat om dieper in hun motieven te duiken.

Het boek werd gepositioneerd als iets voor fans van thrillerschrijvers zoals Freida McFadden, maar die vergelijking gaat voor mij niet op. De hoofdstukken zijn wel kort, maar het mist de verslavende spanning en het tempo dat je van zo’n psychologische thriller verwacht.

Het plot aan het einde is op papier verrassend, maar voelt ook wat willekeurig — alsof het uit de lucht komt vallen zonder dat het echt wordt opgebouwd.

Conclusie:
De Au Pair heeft een interessant uitgangspunt, maar blijft voor mij te oppervlakkig en te weinig spannend om echt te overtuigen.

⭐ Rating: 2/5
Misschien geschikt voor jongere thrillerlezers, maar zeker geen aanrader voor wie houdt van scherpe psychologische thrillers.

Meer recensies van Mathijs Paardekooper