Een race tegen de klok vol twijfel en intrige

Mathijs Paardekooper Mathijs Paardekooper
15 mrt 2025

Ik had nog niet eerder van Holly Jackson gehoord, maar de titel Nog net niet dood wekte meteen spanning op. Ik vroeg me af hoe Jackson – als relatief jonge auteur vergeleken met andere schrijvers die ik lees – dit verhaal zou vormgeven.

Jet Mason (27) wordt op Halloween in haar eigen huis bruut aangevallen. Bij het ontwaken in het ziekenhuis ontdekt ze dat een botsplinter tegen een slagader in haar brein zo’n risico vormt dat ze binnen zeven dagen aan een aneurysma zal overlijden. Ze krijgt een keuze: een risicovolle operatie met weinig kans op overleven, of niets doen en aftellen naar haar einde. Jet besluit de dokter te mijden en gebruikt haar laatste week om haar eigen aanval te onderzoeken en te achterhalen wie haar probeerde te vermoorden.

Jacksons schrijfstijl is direct, grappig, slim en vooral van deze tijd. De hoofdstukken zijn ingedeeld in de zeven dagen die Jet nog te leven heeft, en dat zorgt dat alles luchtig en leesbaar blijft. De deadline geeft het verhaal een filmische intensiteit die de spanning voortdurend hoog houdt. Bovendien verweeft Jackson de onderlinge relaties tussen de personages vakkundig met het mysterie, waardoor het scherp blijft doorgaan.

Het eerste deel voelt wat lang aan, met voornamelijk opbouw zonder de actie die verwacht wordt – waardoor je het gevoel hebt dat het verhaal pas echt op gang komt in het tweede deel. Hoewel dat tweede deel veel goedmaakt, voelt het verhaal door de hele opbouw niet als een échte page-turner.

Ondanks dat het geen typische pageturner is, kon ik bijna niet stoppen met lezen. Tot de laatste bladzijde bleef het gissen naar motieven en betrouwbaarheid – een knap staaltje spanning en psychologie. Je blijft twijfelen over wat waar is en wie je kunt vertrouwen, wat het verhaal extra meeslepend maakt.

Nog net niet dood is een spannend en emotioneel geladen whodunnit met een unieke invalshoek. Jackson laat een slimme, onconventionele protagonist zien die probeert betekenis te geven aan haar laatste dagen – en dat doet ze overtuigend. Het is geen perfecte pageturner, maar de emotionele insteek en de psychologische spanning tillen het verhaal naar een hoger niveau.

Meer recensies van Mathijs Paardekooper