Rauw, confronterend en onmogelijk zwart-wit
De mix van perspectieven in Jij bent het licht vond ik heftig. Aan de ene kant de mentale worsteling van Mia, rauw en confronterend. Aan de andere kant de werkelijk weergaloze situaties van Max. Die combinatie maakte dat het boek mij overdag bleef achtervolgen. Het liet me niet los.
Voor mij gaat dit verhaal over niet begrepen worden. Over ‘verkeerd’ ouderschap. Over rouwverwerking en overleven. Over menselijkheid in zijn meest rauwe vorm. Het schuurt voortdurend en weigert makkelijke antwoorden te geven.
De wisseling van perspectief helpt om door de zwaardere stukken heen te komen. Het tempo is overwegend traag en indringend, maar richting het einde verandert dat volledig — dan wordt het ineens een echte page-turner. Die versnelling voelt verdiend.
Mia vond ik een authentiek personage. Sterk en kwetsbaar tegelijk. Haar denkwijze voelde herkenbaar, wat het verhaal nog confronterender maakte. Juist omdat je haar begrijpt, ook wanneer het ongemakkelijk wordt.
Dit boek raakte me tot in mijn ziel. Het is confronterend en bleef lang hangen. Niet alleen door het verhaal zelf, maar ook door de zinnen die je wilt markeren. Er zit veel levenservaring in dit boek.
De schrijfstijl van Marion Pauw — mijn eerste kennismaking met haar werk — is sterk, toegankelijk en inhoudelijk doordacht. Ze schrijft zonder opsmuk, maar met impact.
Toch vind ik het lastig om dit boek zomaar aan te raden. Het is geen makkelijk verhaal en verdient een duidelijke trigger warning: dit boek behandelt kindermisbruik. Dat maakt het zwaar, intens en niet voor iedere lezer geschikt.
Conclusie:
Jij bent het licht is een indringende roman die laat zien dat mensen zelden alleen goed of fout zijn. Het dwingt je om voorbij zwart-wit te kijken — en dat is precies wat het zo krachtig maakt.
Rating: 3/5
“Was het niet veel gemakkelijker als mensen gewoon goed of fout waren?”