Framing, leiderschap en een tijdperk
Dit boek riep bij mij vooral een melancholisch gevoel op. Een terugblik op mijn jeugdjaren, waarin één constante altijd aanwezig was: Mark Rutte als minister-president. Dat besef alleen al zet de toon van het boek.
Wat De kapitein en de buitenboordmotor voor mij interessant maakt, is de laag onder de politieke oppervlakte. Als marketeer herkende ik veel: hoe je jezelf positioneert richting het publiek, hoe framing werkt, en hoe je als persoon — of merk — leert omgaan met verwachtingen. Tegelijkertijd gaat het ook over identiteit: wie ben je eigenlijk, los van het imago?
De opbouw is prettig en chronologisch. Het boek leest strak en vlot, zonder overbodige uitweidingen. De gesprekken tussen Van Citters en Rutte vormen de kern, aangevuld met sterke citaten die het verhaal draagkracht geven.
Dit is geen boek dat leunt op humor. Het is duidelijk een biografisch en reflectief werk over Rutte en zijn ambtstijden. Dat maakt het soms afstandelijk, maar ook consistent in toon. De schrijfstijl is fijn en toegankelijk, wat het lezen aangenaam maakt.
Emotioneel raakte het boek me niet echt, maar dat voelde ook niet als de intentie. Het was vooral interessant, inzichtelijk en bevestigend in wat ik verwachtte — en precies dát kreeg ik ook.
Conclusie:
Een interessant boek voor wie houdt van politiek, leiderschap en beeldvorming. Sterker nog: ik zie dit bijna als een naslagwerk dat elke marketingstudent gelezen zou moeten hebben, juist omdat het zo scherp de kern van merk- en imago-opbouw raakt.
Rating: 3/5
Informatief, strak en relevant — vooral
voor wie geïnteresseerd is in politiek én marketing.