Rauw, koud en meedogenloos goed

Mathijs Paardekooper Mathijs Paardekooper
27 mrt 2026

Vanaf bladzijde één hangt er een onheilspellende sfeer over Zwarte Mist. De onderhuidse spanning is direct voelbaar en laat je niet meer los. Dit is Scandinavische thriller op z’n best: somber, rauw en intens spannend. Wat mij betreft: een absolute banger.

Het verhaal begint ogenschijnlijk als een klassieke whodunit, maar slaat gaandeweg een veel duisterdere richting in. De folklore sluipt langzaam het verhaal binnen en in de laatste honderd pagina’s valt alles razendsnel op zijn plek. Daar wordt de echte kern blootgelegd: schuld. En die openbaring komt hard binnen.

De setting voelde verrassend vertrouwd. Ik kon de scènes moeiteloos voor me zien, wat de beklemmende sfeer alleen maar versterkte. De omgeving is geen decor, maar een actief onderdeel van het verhaal.

Sophie en Alex zijn fantastische hoofdpersonages, maar ook de bijrollen zijn uitzonderlijk sterk neergezet. Het is bijna bizar hoe de auteurs erin slagen om in relatief korte tijd zulke gelaagde karakters neer te zetten. Iedereen voelt echt.

Het tempo is soms bewust traag, maar dat is nodig om de drie delen van het boek goed te laten landen. Het laatste deel is zó spannend dat ik hoopte dat het even zou vertragen — zodat ik het boek kon wegleggen. Vergeet het maar. Uiteindelijk ging om 01:00 pas het licht uit.

Opvallend: ik had niet door dat dit boek door twee auteurs is geschreven. De stijl voelt volledig naadloos. Het zou me niet verbazen als het perspectief van Alex door Mons is geschreven en dat van Sophie door Karolina — die gedachte maakt het alleen maar interessanter.

Ik lees altijd wat naïef en liet me volledig meenemen, terwijl ik toch constant zocht naar het plot dat zich maar niet volledig liet zien. Wanneer het geheim zich uiteindelijk ontvouwt, blijf je beduusd achter. En dan dat einde… Ik was oprecht bang dat Alex het niet zou overleven, maar de afronding voelde verrassend warm en bevredigend.

Conclusie:
Zwarte Mist is een ijskoude, rauwe en genadeloos goede thriller. Een van de beste Scandinavische thrillers die ik tot nu toe heb gelezen.

Rating: 5/5
Een absolute aanrader — zelfs voor beginners in het genre, zolang je tegen grofheid kunt. De moorden zijn allesbehalve fraai, maar dit boek is dat des te meer.

Meer recensies van Mathijs Paardekooper