Cosy read!

mauireadsbooks 27 oktober 2025
Dit boek stond al zolang op mijn tbr en onlangs kwam de Nederlandse editie uit in een heel mooie limited edition dus het ideale moment om éindelijk aan de slag te gaan met deze!

Een magiërshandleiding voor defensief bakken is het eerste boek dat ik lees van T. Kingfisher, en deze auteur stond ook al erg lang op mijn lijst van auteurs waarvan ik dringend een boek moet lezen. Ik hoorde al zoveel goede dingen over de T. Kingfisher en haar schrijfstijl dus was razend benieuwd.

In dit boek volgen we Mona, een veertienjarige bakkersmeid die ook nog eens een tovenaar is. Haar magie werkt wel enkel met baksels en ze heeft in de kelder van de bakkerij een zuurdesemstarter genaamd Bob die blijkbaar haar beste vriend is. Wanneer Mona op een ochtend de bakkerij binnenkomt en een lijk aantreft, staat haar hele leven ineens op zijn kop. De tovenaars worden bedreigd, er blijkt toch meer aan de hand te zijn en het is aan Mona om de stad te redden.

Dit boek las ZO ontzettend vlot. De schrijfster slaagt er echt in om elk hoofdstuk interessant te houden en de spanning te bewaren. Hoewel het boek over een moord gaat, is het helemaal geen thriller of horrorverhaal. Dat kan je ook wel al raden als je 'Moord. Magie. Muffins.' ziet staan denk ik, maar moest je je zorgen maken: dit is geen eng boek, integendeel!

Je leert zoveel interessante personages kennen. Mona's tante, haar peperkoekmannetje, gekke Molly en haar dode paard, de supersympathieke Spindel, ... een hele leuke groep! Daarnaast is het verhaal ook gewoon écht grappig. Je kan de gedachten van Mona perfect meevolgen en ze zijn zo on point en hilarisch, echt geweldig om te lezen.

De vertaling naar het Nederlands was dan ook nog eens heel goed gedaan. Ik ben niet altijd fan van vertalingen maar heb echt genoten van deze.

Meer recensies van mauireadsbooks