Literaire top die tevens leerzaam is
Aanslagh is een literaire roman van Frans van Schaik. Je wordt teruggeslingerd naar het jaar 1619 tot en met 1625 in het toen Nederland.
Op 13 mei wordt na een schijnproces Johan van Oldenbarnevelt onthoofd in opdracht van prins Maurits van Oranje-Nassau. De prins verbreekt zijn belofte aan de oude staatsman om diens familie met rust te laten. Hij pakt de zonen, Reynier en Willem hun banen en landgoederen af alsook verbant hij schoonzoon Cornelis van der Mijle naar het eiland Goeree. Dit alles valt niet goed in aarde bij Willem. In het diepste geheim bereidt hij met andere opstandelingen een aanslag voor.
Gaat het hun lukken?
Frans heeft met dit boek een prachtig stukje geschiedenis geschreven. De omschrijving van de gebeurtenissen, personages( vooral kwa kledingdracht) geven je een levendig beeld van hoe het in die tijd allemaal was en hoe het eruitzag.
Het was even raar voor mij omdat toen destijds België nog niet bestond en deze Vlaamse steden nog tot Nederland behoorden. Het was een heel leuk en leerzaam boek. Op het einde vind je een begrippenlijstje terug alsook iets meer info over de personen in het boek.
Gaat het hun lukken?