Meer dan 4,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De afbraak van iedere illusie

MichaelKaptein 18 september 2023 Auteur
Thomas Ligotti neemt je in deze uiterst leesbare filosofische verhandeling mee naar de achterkant van zijn verhalen en toont het wereldbeeld dat daar op de pedalen drukt en zijn proza voortstuwt. Via oa Schopenhauer, Mainländer en Cioran, maar ook via voorbeelden uit de neurologie laat hij zien hoe alles ijdel is, we ons een ‘zelf’ inbeelden omwille van het gebruiksgemak, ons bewustzijn gezien kan worden als de hel op aarde en de wereld een onbegrijpelijke kluwen is die boven een gapend zwarte leegte zweeft. Pessimisten worden slecht gewaardeerd omdat ze ongemakkelijke waarheden verkondigen en Ligottis pessimisme is daar de overtreffende trap van: iedere illusie over de waarde van de mensheid en het positieve verhaal wordt met de grond gelijk gemaakt. Het enige wat ons rest is sterven - of net als hij supernatural horror gaan schrijven,

Reageer op deze recensie

Meer recensies van MichaelKaptein

Gesponsord

De nieuwe, betoverende roman van Cristina Caboni! In Het honingpad vindt Alice zichzelf tijdens de zoektocht naar haar familiegeschiedenis.

De Hebban Debuutprijs 2023 is gewonnen door Forugh Karimi met haar debuutroman De moeders van Mahipar. Een wrang, maar vooral heel liefdevol verhaal over de band tussen moeder en zoon.

Als allereerste Hebban Boek van de Maand is de weergaloze roman Alles wat had kunnen zijn van de Nigeriaanse schrijfster Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ gekozen door het Hebban Panel. Laat dit boek je uitdagen.