Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een verhaal dat je meeneemt naar een andere wereld, en waar je zeker van zult genieten

Mieke Schepens 15 maart 2024
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.

Sanary-sur-Mer.
In de villa met zwembad van filmproducent George Blaak aan de Côte d’Azur schrijft Henry Maartens aan het filmscript van ‘Een heel nieuw leven’, de roman uit 2011 van Gerrit Brand.
Begin jaren 90 maakte Henry zijn eerste en enige speelfilm en tegenwoordig verdient hij de kost met het maken van tv-commercials.
We volgen deze regisseur die een tweede kans krijgt om zijn droom te realiseren: een film maken aan de Franse Rivièra.

De roman is gevuld met sprankelende dialogen en intrigerende personages. Henry, met zijn gekwetste ego en verlangen naar erkenning, is een complex karakter waar je mee kunt sympathiseren. De charismatische George Blaak, die Henry de kans van zijn leven biedt, heeft zijn eigen duistere geheimen.

“George kan met iedereen overweg. Henry vindt hem ook sympathiek, maar toch is hij op zijn hoede. George heeft iets satanisch, een acteur die heel charmant overkomt en dan ineens een duivels lachje tentoonspreidt. Hij mag dan dikke sigaren roken (uiteraard alleen Cubaanse), hij heeft er niet het figuur voor. Hij is slank en lang (bijna twee meter), een zestiger met een nog volle bos haar die, nu grijs, ooit gitzwart is geweest.”

En dan is er Charlotte, Henry's vroegere liefde, die onverwachts op het toneel verschijnt en voor een wirwar van emoties zorgt. Ze is al jaren de vrouw van George, zonder dat Henry dat wist...

De setting van de Franse Rivièra is adembenemend beschreven. De zonovergoten stranden, de azuurblauwe zee en de pittoreske dorpjes creëren een idyllisch decor voor dit verhaal over tweede kansen en verloren liefdes.

Brand slaagt erin om op een humoristische en ontroerende manier de thema's van ouder worden, verlies en vergeving te belichten. De roman is doorspekt met nostalgie, maar reflecteert ook op de realiteit van het leven.
De dialogen zijn heel natuurlijk en passend bij de personages. Dat maakt het lezen van deze roman ook zo heerlijk.

“Het was Henry’s voorstel om er met de auto op uit te gaan. Waarnaartoe? Vroeg Charlotte. Sur le pont d’Avignon, on y danse, on y danse, neuriede hij. Hoe hij erbij kwam wist hij niet. Soms kwamen dingen zomaar op in je brein. Het was net als schrijven. Je zat achter de laptop en verbeeldde je de film. Je zag de beelden in je hoofd en begon te tikken. De woorden kwamen vanzelf bij je op en regen zich aaneen tot zinnen en de zinnen tot een stuk tekst waar je al dan niet iets aan had.”

'Cinemascope' is een adembenemende roman over film en literatuur, liefde van toen en nieuwe verwachtingen, het vergaan van de tijd en ouder worden. Het is een roman die je meeneemt naar een zonovergoten wereld vol filmmagie en menselijke emoties. Dit alles is overgoten met een vleugje romantiek. Het is een verhaal dat je meeneemt naar een andere wereld, en waar je zeker van zult genieten. De vlotte schrijfstijl en de interessante personages maken van dit boek een echte pageturner.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mieke Schepens

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.