Advertentie

Clara woont met haar familie in Amsterdam. Ze is 11 jaar en niet op haar mondje gevallen; ze heeft duidelijk een eigen mening. Dat is heel bijzonder in de tijd waarin ze leven. Kinderen moeten goed hun best doen en vooral luisteren naar wat de ouders tegen hen zeggen. Een eigen mening ventileren is niet aan de orde. Gelukkig heeft Clara een meester op school die toekomst voor haar ziet. Hij stimuleert haar om verder te leren en dat is ook wat Clara wil; ze wil graag verder leren om een ontdekkingsreiziger te worden.

Het boek is boeiend vanaf de eerste bladzijde, waardoor ik het in een middag uitgelezen heb. In 'Clara' krijg je een goede kijk op het leven van mensen in het begin van de 20e eeuw.
Vader zorgt voor de kost, terwijl moeder thuis blijft bij de kinderen. En dat zijn er meestal meer dan twee...

Op een bepaald moment in haar nog jonge leventje gebeurt er iets wat het leven van iedereen in het gezin op zijn kop zet. Maar Clara geeft niet op, sterker nog: Clara zoekt naar een oplossing voor de problemen en is daardoor een ondersteuning voor haar moeder.
In de tijd waarin dit verhaal zich afspeelt is het heel normaal dat kinderen na hun twaalfde verhaal van school gaan om een baan te zoeken. De omstandigheden waarin ze moeten leven zijn niet benijdenswaardig!

"Het lukt Clara niet meer om te slapen. Er spookt van alles door haar hoofd. Ze denkt aan het kind in moeders buik, aan hoe ze rond moeten komen, aan wat ze later zo graag wil worden. Mensen kunnen honderd keer zeggen dat meisjes dat niet kunnen, maar dat laat ze zich niet zomaar wijsmaken."

'Clara' is een boek dat heerlijk leest, de schrijfstijl is prettig en de mooie illustraties aan het begin van ieder hoofdstuk zijn toepasselijk voor dat gedeelte in het verhaal.
'Clara' is een mooie en verzorgde uitgave in rustige druk.
Bovendien is het niet per se een kinderboek; volwassenen zullen hier ook zeker van kunnen genieten.
Het is maar zelden dat ik een boek in een middag helemaal uitlees.

Reacties op: 5/5 Fonkelende sterren!

23
Clara - Pieter Feller Tiny Fisscher
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 16,95
E-book prijsvergelijker