Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Deze thriller is een aanklacht tegen de onverschilligheid van de samenleving

Mieke Schepens 17 maart 2024
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.

‘Levend verkocht - De zaak Babylon’ is het vierde deel van de Severyn & Govaert-serie maar kan heel goed als stand-alone gelezen worden. Deze nieuwste thriller van Eric Oosthoek is een meeslepend en onthullend verhaal over mensenhandel en uitbuiting. Deze thriller gebaseerd op twee waargebeurde zaken met Roemeens-Nederlandse verdachten en voert de lezer mee in de donkere wereld van de Amsterdamse onderwereld, waar jonge mensen worden gedwongen tot prostitutie.

Het boek begint met een aangrijpende gebeurtenis: je leest hier de transcriptie van de minderjarige Aymen K. In het volgende hoofdstuk lees je hoe deze vijftienjarige Nederlands-Turkse jongen Aymen Kaya bij het hoofdbureau van politie aan de Elandgracht aangifte van verkrachting komt doen. Hij kan bij niemand anders zijn verhaal kwijt; zelfs bij zijn ouders niet! Dit wordt door Lydia Govaert ook meteen opgepikt en dezelfde avond wordt een verdachte aangehouden.

Twee jonge vrouwen springen uit het raam van een flatwoning in Amsterdam-Noord. Een van hen overlijdt ter plekke, de andere raakt zwaargewond. Ze zaten aan elkaar vastgebonden met een nylonkous. Hun identiteit is niet bekend...

“ ‘Zij is in dat perk beland, dwars door de struiken. Ze heeft geluk gehad.’
Maarten dacht na, zei niets. Was het een geluk als je een doodsprong uit een flat overleefde?”

Maarten Severyn leidt het onderzoek en stuit al snel op een complex web van leugens en verborgen geheimen. Severyn en Govaert hebben een scherp oog voor detail. Ze zijn gedreven om de waarheid te achterhalen en de schuldigen te berechten.
De kracht van ‘Levend verkocht’ ligt in de goed uitgewerkte personages en de beschrijving van omstandigheden waarin het een en ander zich afspeelt.
De personages komen tot leven en je ziet dingen voor je ogen gebeuren.

De jonge slachtoffers van mensenhandel worden met veel respect en realisme beschreven. De lezer voelt hun angst, pijn en wanhoop, en wordt meegezogen in hun strijd om te overleven. Seksuele handelingen worden tot in detail beschreven; schrik niet van de verschrikkelijke toestand waarin bepaalde personages zich bevinden.

“Deze jongen is net twintig, kent geen spijt of schuldgevoel, is nooit bang en minacht iedereen die niet denkt zoals hij. Waar waren zijn ouders? Heeft die knul geen opvoeding gehad? Is er niemand die hem eens de waarheid zegt?”

Eric Oosthoek schetst hier een schokkend beeld van de keiharde realiteit van mensenhandel. Hij toont hoe jonge mensen worden geronseld, misbruikt en uitgebuit door criminele organisaties. Deze thriller is een aanklacht tegen de onverschilligheid van de samenleving en een oproep tot actie om dit soort misdaden te bestrijden.
Het is duidelijk dat de auteur voor ‘Levend verkocht’ deugdelijk onderzoek in Roemenië heeft gedaan om tot dit accuraat resultaat te kunnen komen.

Nu is het wachten op het volgende boek en de filmserie!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mieke Schepens

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.