Realistisch met een vleugje sciencefiction, een spannende pageturner

MiekeLeest 09 februari 2026
Day Lernout vroeg of ik zijn boek wilde lezen. Vlaamse schrijver, plus de korte inhoud sprak mij aan, graag dus!
Zijn boek heeft me niet teleurgesteld!

Het verhaal had me al meteen in zijn greep, want ik moest al lachen met de woorden in de eerste zin "[...] ironisch genoeg is het ook een verhaal over mensen die altijd en overal te laat komen. Want dat soort mensen bestaat nu eenmaal." Ik heb ook niet zo graag dat mensen te laat komen Hoewel... Na het lezen van dit boek besef ik dat te laat komen je leven ook kan redden... De schrijver heeft een vlotte pen en schrijft in korte hoofdstukken die allemaal leuk of met een kleine cliffhanger eindigen waardoor je zo door het boek heen vliegt.

We volgen Ellington die weet wat tegenslag in het leven is. Dankzij zijn grootvader, die hem heeft opgevoed, blijft hij op het rechte pad, tot hij een keer niet naar zijn raad luistert en zo iets in gang zet met onwaarschijnlijke gevolgen. Ellington neemt een verkeerde beslissing, hoewel zijn reden goedbedoeld was. Van werk in een koffiebar naar verstrikt raken in de maffiawereld. Van verkeerd inschatten gesproken...
Ik had enorm te doen met Ellington. Hij bedoelt alles zo goed, en alles loopt fout. Zijn bedoelingen, twijfels en keuzes zijn zo goed beschreven en ik voelde tijdens het lezen enorm met hem mee. Als je denkt dat hij het ergste nu wel heeft gehad, dan lees je een hoofdstuk verder en moet je er op terugkomen. En zijn grootvader had het allemaal voorspeld. Hoe kon die dat allemaal weten zonder dat iemand hem iets heeft verteld? Waarom heeft Ellington zijn raad in de wind geslagen?
Spijt komt altijd te laat... Hij heeft er dan ook alles voor over om het verleden ongedaan te kunnen maken.

Een heel realistisch verhaal met een vleugje sciencefiction, een vleugje van hetgeen waar iedereen wel eens naar verlangt.
Altijd te laat komen, een stilstaand horloge, verkeerde keuzes, van de regen in de drup, maffia, spijt hebben en alles ongedaan willen kunnen maken om het anders aan te pakken.

Day Lernout is een schrijver om in het oog te houden. Dank je wel dat ik kennis mocht maken met je spannende pageturner!

Enkele quotes uit het boek:
"Keer op keer had hij hem verteld dat je 's avonds zonder zorgen je ogen wilde sluiten en dat je met een gerust geweten in slaap wilde vallen."

"Maar het ding met mensen is dat ze kunnen veranderen. En hun ambities, die evolueren mee."

"De zon brandde in Ellingtons nek en zijn geweten brandde mee."

"Half vier. Tijd genoeg in de wereld waar de wijzers stilstonden."

Meer recensies van MiekeLeest

Eén wens. Twee levens. Een onvergetelijke vriendschap. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een hilarische en spannende donkere romcom met een bloederig randje.

In Broers laat Carolijn Visser via haar familieverhaal zien hoe kunstenaars de behoudende naoorlogse sfeer doorbraken. Lees hier over het Mezza Boek van de Maand.