bijzonder verhaal met een duidelijke boodschap
De leeuwenkuil
Rienk Stuive
Flaptekst:
Daniël groeit op in een chic kustdorp. Het is drie jaar na de val van de muur. West Europa viert haar economische hoogtij. Hij wordt verliefd op Nino, de Hongaarse illegale schoonmaakster van zijn ouders. Het liefdespaar krijgt een kind tot ongenoegen van de vader, Arend. Kort daarna krijgt Daniels moeder Marja te horen dat ze ernstig ziek is en tot ieders verbazing besluit ze euthanasie te laten plegen na slechts een zeer kort ziekbed. Wanneer Daniël het geld van de erfenis van zijn moeder gebruikt om piloot te worden, doet zijn vader een verwoede poging om dit plan te dwarsbomen.
Een bijzonder verhaal over Daniël, een moederskindje, die een hele slechte band met z’n vader heeft.. ik verbaasde mij soms over de gebeurtenissen dat deze werkelijk gebeuren, dat je je kind zo tegen kan werken. Het verhaal verloopt zeer vlot en verspringt per hoofdstuk en soms ook met een best grote tijdlijn. Nadat Daniël in India is geweest ontmoet hij Nino in z’n ouderlijk huis waar ze schoonmaakt. Ze worden verliefd, verloven zich, ze raakt zwanger en ze trouwen… ware liefde waarin ze elkaar door dik en dun steunen. Ook maken we in het boek tweemaal een kort uitstapje naar haar vaderland Hongarije. Maar het verhaal speelt zich voornamelijk af in de dennenlaan. Nadat moeder Marja na een kort ziekbed overlijdt, gebruikt Daniël deze erfenis om een piloten opleiding te gaan volgen, wanneer z’n pa daarachter komt wordt hij meteen gekort.
Nadat zijn vader ook ernstig ziek is geworden en binnen een jaar overlijdt blijkt het hele testament te zijn aangepast en Daniël te zijn onterft (zelfs zijn kind erft niets als stamhouder) alles gaat naar z’n 2 zussen, die ook echt lullig tegen hem doen. Ik moet zeggen daar was ik tijdens het lezen best pissig om, hoe kun je zo met je broer omgaan?
Daniël zoekt nog wel uit of het testament aan te vechten valt maar dat gaan zijn zussen tegenwerken hebben ze al gezegd. Ook zijn moeders erfenis zit in dezelfde nalatenschap.
Zijn zussen willen zijn pilotenopleiding wel betalen maar dan moet hij overal van af zien..
Daar lees je verder niet zoveel meer over maar aan het einde werkt hij bij de KLM dus ik denk dat hij het geaccepteerd heeft.
Het is voor mij wel een roman gebleken waarin de liefde boventoon is gelukkig ondanks de strijd om het geld.. en dat Daniël voor zichzelf en zijn gezin heeft gekozen.
Een bijzondere roman, bedankt @rienkstuive voor dit recensie exemplaar, ik heb het in 2 avonden uitgelezen, je wil gewoon weten wat er verder gebeuren gaat.