Een Oxford detective
ik mocht meelezen met de leesclub van Ilona / uitgeverij LS en dit keer lazen we een thriller, al vind ik na het lezen van het boek en de meeste met mij begreep ik tijdens de teams bespreking en in de chat, dat dit verhaal meer in de categorie detective valt..
Dit verhaal is deel 1 van een serie en in dit deel maken we dan ook kennis met hoofdpersonages Ryan en Ray(mond) Wilkens, twee compleet verschillende types: woonwagenkamp vs Oxford, arm en rijk, maar beide rechercheur op hun geheel eigen wijze.
Waar Ryan rondloopt in zijn trainingspak, al dan niet krabbend aan zijn lichaam, loopt Ray erbij alsof hij zo uit de showroom is weggelopen.. hun levens thuis konden ook niet meer verschillen. De vrouw van Ray, Diana vond ik echt een mooi personage: meelevend en gevoelig, daar hoop ik in d evolgende delen meer over te lezen.
Ik kwam wat lastig in het verhaal door de vele gedetailleerde omschrijvingen, maar eenmaal halverwege vloog ik er doorheen, wat ook helpt zijn de korte hoofdstukken, de sfeer en humor in het verhaal en de sterke hoofdpersonages. In het verhaal worden huidige maatschappelijke problemen zoals het geloof, vluchtelingen en radicalisering netjes verwoord, dit werd als fijn ervaren door de meeste lezers van gisteravond in de chat.
De Schrijver heeft zelf in Oxford aan Lady Margareth Hall gestudeerd en dit was wel goed te merken aan de duidelijke details en informatie over de academische wereld.
De titel van het boek vond ik goed gevonden, het speelt zich af in november & er wordt een moord gepleegd. Door het “olijke” duo in het verhaal werden gisteren verschillende vergelijkbare duo's geopperd zoals Mel Gibson en Danny Glover of Baantjer & Vledder, Flikken Maastricht of zelfs Miami Vice.
Ook waren er diverse opmerkelijke uitspraken, zo noemde Barbara: “een golf van meesterlijke woede”, wat ik ook een mooie vind.
eindoordeel: een toch wel vermakelijk verhaal, een detective met humor. sterke hoofdpersonages waardoor je het verhaal wel wilt doorlezen. een verrassend einde want ik had toch een andere dader in gedachten en dat vind ik leuk dat een schrijver mij toch een beetje om de tuin leidt. Daardoor ben ik ook benieuwd naar de volgende delen.
leuk detail wat gisteren werd verteld: in december verschijnt ook het luisterboek voor de liefhebbers.
heel erg bedankt @ilonaslevenbijls @lsthrillers @lsuitgeverij voor dit boek wat ik mocht ontvangen voor de leesclub, dit heeft mijn eerlijke mening niet beinvloed.