“Maar als de waarheid een stem nodig heeft, dan ben ik die stem”

MijnBoekKeuze 03 november 2025
Toen Pia mij vroeg deel te nemen aan de blogtour van “Waar de wind slaapt” was ik direct nieuwsgierig, het onderwerp sprak mij aan & ik was erg benieuwd hoe ze daar een verhaal over heeft kunnen schrijven, nou dat heeft ze zeker! Een moeilijk onderwerp: een thriller gebaseerd op de verdwijning van vliegtuig MA370 met een vleugje MH17 heel gewaagd en ook pittig soms door alle technische termen maar hierdoor kwam het verhaal ook tot leven, het hoort er echt bij. Pauwels verweeft fictie en realiteit heel goed in het verhaal, je gelooft het.

Ieder hoofdstuk begint met een prachtige quote / spreuk, ik las al eerder bij een recensie dat dit het verhaal extra betekenis gaf en dat vind ik ook, het voegt echt iets toe.

“Als ik de liefde kon vangen, kreeg iedereen een flesje vol. Dan dronken we we de wereld mooi en proostten we op de lol”

Het is duidelijk dat Pia ervaring in de branche heeft en veel onderzoek heeft gedaan, het verhaal komt erg geloofwaardig over en je wil door blijven lezen hoe hoofdpersonage Franky Avonds, co piloot bij Malaysia Airways, met haar verdriet, woede en machteloosheid om gaat en blijft vechten om de waarheid naar boven te krijgen. Vanaf de proloog is het meteen meeslepend en spannend en naarmate het verhaal vordert wordt steeds meer duidelijk.

“Crew doesn’t die, they just fly higher”

Het boek heeft een mooie cover & prachtige sprayed edges echt een bewaar editie.

Ik vond het stukje van het kleine meisje met de roze strikken over de wind die blaast en slaapt, zo mooi & lief.. brok in mijn keel, een perfecte weergave van de titel.

Een spannend, aangrijpend en ontroerend verhaal wat iets in je los maakt

Zal de waarheid ooit boven tafel komen???

Naar aanleiding van het boek heb ik het indrukwekkende monument voor MH17 (17-7-2014) in vijfhuizen bezocht en moest ik ook meteen even terug denken aan de Bijlmer ramp op 4-10-1992 hier toch vlakbij waar mijn vader nog brokstukken heeft weggereden.. evenals het vliegtuig van turkish-Airlines 1951 die kort voor de landing op de Polderbaan neerstortte op 25-2-2009 in een akker vlakbij mijn ouderlijk huis..waarbij veel van mijn vrienden geholpen hebben ivm vrijwillige brandweer waar ze bij zitten. (ik ben geboren en getogen onder de rook van Schiphol in Zwanenburg)

“Maar als de waarheid een stem nodig heeft, dan ben ik die stem”

Meer recensies van MijnBoekKeuze

Verpletterende liefdesroman met spannende plotwendingen, tegen de achtergrond van ruige, bedreigde natuur. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.