Worden ware helden herinnerd?

mikhail naturova 07 februari 2026
Wie is de held in dit verhaal? De titel doet vermoeden dat er verschillenden zijn, maar dat slechts één onder hen een medaille verdient.
Dat wordt duidelijk tegen het eind van het verhaal en doet je denken over hoe mensen worden herinnerd wanneer ze er niet meer zijn.
Ondertussen laat de auteur je snoepen van een spannend plot met heerlijke vertragingen.
Na het eerste en langste deel gelezen te hebben, kan je je afvragen wat er nog kan volgen (het is al een mooi verhaal op zich), maar dan volgt de ware toedracht van de titel 'Een ware held'.

Martin Michael Driessen weet het leven van Luigi, één van de twee protagonisten, in enkele sleutelmomenten te vatten. Althans, dat denk ik, want meer dan de beschreven scènes krijgen we natuurlijk niet te lezen. Mijn twijfel wordt gesterkt door het einde van deze novelle dat doet vermoeden dat er nog andere sleutelmomenten in Luigi's leven geweest moeten zijn, maar die kun je als lezer slechts zelf invullen.
Dat siert niet alleen het verhaal en de auteur, maar ook het personage Luigi.

Meer recensies van mikhail naturova

Eén wens. Twee levens. Een onvergetelijke vriendschap. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een hilarische en spannende donkere romcom met een bloederig randje.

In Broers laat Carolijn Visser via haar familieverhaal zien hoe kunstenaars de behoudende naoorlogse sfeer doorbraken. Lees hier over het Mezza Boek van de Maand.