Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een romantisch en realistisch vervolg

Uitgeverij Best of YA heeft de hype rondom de graphic novel-serie Heartstopper van Alice Oseman met succes naar Nederland gebracht. Charlie en Nick hebben nu ook hier veel harten van YA-lezers veroverd en zijn daar nog niet klaar mee. In dit tweede deel, eveneens vertaald door Niels van Eekelen, gaat hun liefdesverhaal verder.

De vriendschap tussen Nick en Charlie lijkt plotsklaps veranderd nadat ze elkaar hebben gekust. Hoewel Charlie de kus fantastisch vond, vermoedt hij dat die kus hun vriendschap misschien wel heeft verpest. Hoe kan hij Nick nu nog onder ogen komen? Maar Nick heeft in de tussentijd heel andere problemen. Hij is in de war en heeft tijd nodig om erachter te komen wat dit alles betekent. Zijn vrienden lijken hem er niet echt bij te kunnen helpen, maar misschien zijn familie wel?

Daar waar in het eerste boek aandacht werd besteed aan Charlie die werd gepest en tot over zijn oren verliefd werd op Nick, gaat dit vervolg meer over Nicks ervaringen. Hij is er namelijk nog niet helemaal over uit wat hij precies voelt en wat dat betekent. Verder wordt er zowel nadruk gelegd op het hebben van steun uit je omgeving als negatieve aanvaringen met mensen. De combinatie van deze elementen zorgt voor luchtige en vrolijke momenten maar ook zwaardere en emotionele.

Nu Nick en Charlie de aantrekkingskracht tussen elkaar niet langer uit de weg willen gaan, brengen ze buiten school veel tijd met elkaar door. De gesprekken tussen hen zijn eerlijk en oprecht en vooral Charlie komt nu zelfverzekerder over omdat hij door zijn eigen ervaringen beter kan relativeren waar Nick doorheen gaat. Hierdoor komt Charlie wel af en toe voor het blok te staan, waar Nick zich dan schuldig over voelt.

De manier waarop de twee personages respect hebben voor elkaars gevoelens en wensen is mooi. Niet alleen in dialoog maar tevens om te zien hoe ze met elkaar omgaan in de illustraties. Op beide manieren wordt zichtbaar gemaakt hoe liefdevol en toegewijd ze zijn. Toch keert de twijfel van Nick keer op keer terug. Iets wat die mooie momenten onderbreekt. Daar waar het eerst mooi en onbezorgd is, verandert het dan soms in schuwheid en ongemak.

Deze graphic novel-serie bevat heel wat dialogen en in dit deel wordt duidelijk dat er behoorlijk wat afwisseling in illustraties kan plaatsvinden tijdens zo een dialoog. Van één gezicht, beide gezichten tot overviews en natuurlijk een aantal close-ups waarin kleine details naar voren komen. Zoals wanneer ze elkaars handen aanraken, elkaar aanstoten of een knuffel geven. Deze afwisselingen maken het verhaal levendiger en meer divers.

Naast homoseksualiteit heeft de auteur enkele andere elementen rondom diversiteit in het verhaal verwerkt. Niet echt een onverwachte toevoeging gezien er de laatste jaren sowieso vaker diversiteitselementen in boeken worden verwerkt en het ook door lezers wordt aangeprezen. Dit hoeft niet altijd goed uit te pakken in een boek, maar omdat Heartstopper best wel op diversiteit is gericht, maken deze factoren het gelukkig niet minder realistisch noch voelt het geforceerd. Het past in de context en ondersteunt op die manier het verhaal.

Tot slot bevatten de boeken ook nog enkele leuke extraatjes zoals bladzijdes uit dagboeken, beschrijvingen van de kledingstijlen van de jongens en in dit tweede deel zelfs een bonushoofdstukje over Tara en Darcy. Al met al vormt dit alles een heerlijk, romantisch en realistisch verhaal. Op naar het volgende deel.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Minca (My Winged Books)