Advertentie
    Minca (My Winged Books) Hebban Recensent

Kathy Tailor is een Duitse acteerdocent, regisseur en freelance actrice. Schrijven is daarnaast haar grote passie; zo heeft ze al vele korte verhalen geschreven. Onvindbaar is haar debuut.

Freya’s moeder is een half jaar geleden overleden en haar vader heeft zich volledig op zijn werk gestort. Hij kiest ervoor Freya naar een ver weg gelegen kostschool te sturen. Hier is ze absoluut niet blij mee, maar na een paar dagen verdwijnt er een leerling uit haar klas. De meeste leerlingen en docenten maken zich niet al te veel zorgen, maar hoe meer Freya er over nadenkt, hoe zekerder ze ervan wordt dat er misschien wel iets met Maria gebeurd kan zijn. Samen met haar kamergenootje Terri gaat ze op onderzoek uit. Al snel hebben ze een aantal verdachten in het vizier, zoals Maria’s ex-vriendje en een drugsdealer met wie Maria contact had. Hoe meer ze ontdekken, hoe verder ze verstrikt raken in de geheimen die zich op de school afspelen. Gelukkig lijkt de knappe docent Leo zich ook om de zaak te bekommeren en zo kunnen de meiden op plekken zoeken waar ze zelf niet hadden kunnen komen. Maar hoe meer ze te weten komen, hoe gevaarlijker het allemaal wordt.

Het verhaal start zoals wel meer YA-boeken dat doen. Een meisje gaat naar een nieuwe school en moet haar draai zien te vinden. Het leggen van contacten gaat een stuk lastiger dan ze had verwacht, maar er is één meisje met wie het wel klikt. Er worden enkele details uit Freya’s verleden behandeld terwijl ze kennis maakt met de school, de docenten en de leerlingen. Er vinden enkele ontmoetingen plaats, waardoor je als lezer direct het gevoel krijgt dat zij een belangrijkere rol toegewezen gaan krijgen. Het is alleen nog niet duidelijk wat dit zal zijn. Zodra de verdwijning van Maria heeft plaatsgevonden, zijn er nog enkele ontmoetingen en dialogen tussen Freya en anderen. Sommigen hiervan komen uit een onverwachte hoek en voelen daardoor wat geforceerd aan. Het lijkt alsof de auteur deze gebeurtenissen heeft toegevoegd voor de lezer om enkelen van hen als potentiële dader aan te kunnen wijzen. Gelukkig zijn er niet al te veel verschillende personages waardoor het verhaal toch overzichtelijk blijft.

Wanneer Freya zelf op onderzoek uit gaat en telkens op kleine aanwijzingen stuit, wordt langzaam duidelijk dat het leven van Maria heel anders in elkaar zit dan je in eerste instantie zou verwachten. Zo blijkt dat er hier en daar ook een hoofdstuk vanuit een ander perspectief – Maria’s perspectief – wordt geschreven. Dit voegt net dat kleine beetje extra toe aan het verhaal om het spannend, interessant en divers te houden. Tijdens Freya’s onderzoek vinden er een aantal gebeurtenissen plaats. Deze vormen kleine puzzelstukjes in een groot geheel. Enkele kleinere gebeurtenissen worden soms enorm uitvergroot, alsof er iets ernstigs gebeurt. Achteraf blijkt dan dat het maar iets kleins was, zoals het overgaan van een telefoon. Wanneer dit zo sterk wordt uitvergroot en spannend wordt gemaakt, werkt dat soms juist averechts. Als lezer voelt het alsof er iets groots staat te gebeuren aan het eind van een hoofdstuk. Als je dan de bladzijde omslaat en het iets heel normaals blijkt te zijn, kan dit enige teleurstelling opwekken. Dat neemt niet weg dat de auteur de spanning op andere momenten dusdanig weet op te bouwen dat het echt even aanvoelt als het lezen van een thriller.

De eerste helft van het verhaal is af en toe voorspelbaar en voelt soms zelfs wat geforceerd aan, maar de tweede helft brengt daar zeker verandering in. Vanaf dat punt weet de auteur de lezer echt mee te slepen in het onderzoek en alle geheimen die stukje bij beetje onthuld worden. De spanning wordt steeds verder opgebouwd en de auteur weet de lezer net op het verkeerde been te zetten. De echte verrassing heeft Tailor tot het laatst bewaard. Dat zorgt er pas echt voor dat de verbazing opspeelt. Hierdoor verdwijnen enkele zwakkere elementen uit het verhaal vanzelf wel wat naar de achtergrond.

Een spannend, soms wat voorspelbaar verhaal over de zoektocht naar de waarheid achter de verdwijning van een meisje. De auteur weet de spanning langzaam op te bouwen om op het laatste moment met een plottwist de lezer toch nog enorm te verbazen.

Reacties op: Langzaam opgebouwde spanning

9
Onvindbaar - Kathy Tailor
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners