Minca (My Winged Books) Hebban Recensent

Zolang als de zestienjarige Adele zich kan herinneren, wordt haar dorpje Oakvale omringd door het duistere woud – een bos vol met verschrikkelijke monsters waar het licht niet kan doorbreken. Net als alle anderen in het dorpje is Adele verteld om uit het woud weg te blijven, behalve als je niet anders kan.
Maar in tegenstelling tot haar buren in Oakvale heeft Adele een heel goede reden om het bos in te gaan. Adele behoort tot een familie van guardians, vrouwen die in wolven kunnen veranderen en die de taak hebben hun dorp te beschermen zonder de dorpelingen van hun bestaan te laten weten.
Het volgen van haar roeping betekent wel dat ze de persoon van wie ze houdt, de toekomst die ze had voorgesteld en haar waarden in de steek moet laten. Ze moet beslissen hoe ver ze bereid is te gaan om haar buren en familie te beschermen.

Adele leidt een rustig en voldaan leven in het dorpje waar ze is opgegroeid. Ondanks enkele duistere en gevaarlijke herinneringen en gebeurtenissen uit het verleden, is Adele tevreden met wie ze is. De dromerige en positieve sfeer die in het begin van het verhaal heerst, verandert al snel. Als lezer weet je al een beetje wat Adele te wachten staat, maar wanneer de plotwending plaatsvindt, blijkt dat de auteur toch een bijzonder verrassende wending aan het verhaal heeft gegeven. Dan verandert niet alleen de toon van het verhaal. Er zijn nog meer verrassingen in aantocht. Adele wordt ineens geconfronteerd met haar afkomst, het verleden en haar alles bepalende toekomst. Niets is zoals ze het zich had voorgesteld en die veranderingen vallen haar zwaarder dan ze had verwacht.

Er ontstaat een situatie waarin ze veel geheim moet houden, leugens moet vertellen en haar ware aard alleen met haar moeder en grootmoeder kan delen. De referenties naar het sprookje ‘roodkapje’ komen zo nu en dan naar voren en geven het verhaal net dat kleine extraatje om het nog interessanter te maken. Maar hoe verder het verhaal vordert, hoe meer het verhaal een eigen bestaan gaat leiden. Er zitten weinig voorspelbaarheden in het verhaal. Af en toe voel je als lezer welke richting het in gaat, maar dan pakt het toch net allemaal anders uit dan je had verwacht.

Wat betreft de schrijfstijl, deze is zeer prettig. Niet te langzaam en niet te snel. De hoofdstukken hebben een prima lengte en ook de spanningsboog in het verhaal is goed afgewogen. Er vinden enkele tijdsprongen plaats, die nodig zijn om het tempo in het verhaal te houden. Deze komen redelijk neutraal naar voren, hoewel andere elementen, zoals een extra potentiële partner voor Adele wel een beetje voorspelbaar waren. De afwisseling hierin is wel prettig en stimuleert de leesbaarheid.

De relatie tussen Adele en haar familie wordt voornamelijk in het begin uitgewerkt, maar verderop in het verhaal gaat het vooral over haar eigen waarden en normen. Doen wat juist is en doen wat goed voelt. Adele moet keuzes maken die niet makkelijk zijn en terwijl haar omgeving haar zo goed mogelijk probeert te steunen, moet ze toch haar eigen beslissingen maken. Want hoe dichterbij het gevaar op de loer ligt, hoe moeilijker die keuzes soms worden. Kiest ze voor de veiligheid van haar familie en de inwoners van Oakvale of bewandelt ze haar eigen pad, met alle risico’s van dien? Adele’s gedachtegangen en afwegingen zetten je als lezer ook aan het denken over wat te doen in bepaalde situaties.

Red Wolf is een inspirerend en excentrieke hervertelling van ‘Roodkapje’ met een aantal heel eigen twists en turns. Een spannend mysterie vol met actie en moeilijke beslissingen.

Reacties op: Inspirerende en excentrieke hervertelling van 'Roodkapje'

1
Red Wolf - Rachel Vincent
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners