Advertentie
    Minca (My Winged Books) Hebban Recensent

Ash stamt af van de gladiatoren en is bekend met meedogenloos oorlog voeren. Nadat haar moeder in een arena sterft, zweert ze haar te wreken door hun vuur God ten val te brengen. Hij is immers ook de oorzaak van hun afgezwakte land.
Madoc groeide op door deel te nemen aan straatgevechten om de belastingen van zijn familie te betalen. Maar hij verbergt een groot geheim: hij heeft niet de krachten van de aard God zoals zijn tegenstanders. Hij blijkt iets anders te kunnen, iets wat al eeuwen niet meer gezien is.
Door een grandioze fout van Ash, ontstaat er een conflict tussen de vuur en aard Goden dat wordt uitgevochten in een dodelijke en uitbundig gladiatorengevecht. Zo ontmoeten Madoc en Ash elkaar. Ash ontdekt dat zijn speciale krachten wel eens het wapen kunnen vormen dat haar rebellie nodig heeft, maar daarmee brengt Madoc zijn familie in gevaar. Wanneer de Goden lucht krijgen van Madoc’s mogelijke krachten, proberen ze hem voor hun eigen gewin te gebruiken. Niet wetende dat dat misschien wel het einde van hun eigen bestaan kan betekenen.

Na het lezen van de beschrijving van dit verhaal, voelde het als een origineel, spannend en actievol boek. En zo startte het verhaal ook. De hoofdstukken wisselen telkens wat betreft perspectief. Eerst lees je over Madoc en daarna over Ash. Beide personages zijn vanaf de eerste bladzijde interessant. Ze leven in andere omstandigheden, want Ash bezit de kracht om aarde te besturen. Terwijl Madoc is opgegroeid met weinig om handen en werd hij in zijn jonge jaren al achtergelaten door zijn vader. In de eerste hoofdstukken gebeuren er bij hen beiden spannende, maar ook wel treurige dingen. Dit zorgt ervoor dat er vanaf de eerste hoofdstukken direct vaart in het verhaal zit. Het duurt ook niet lang voordat de twee personages elkaar ontmoeten en er duidelijk wordt wat er precies in zo een arena gebeurt. De rollen van de goden worden al vroeg uitgelegd wat voor een hele boel (info-dump) informatie zorgt in het begin van het verhaal, maar als je hier eenmaal doorheen bent zijn de regels van deze nieuwe wereld wel een stuk duidelijker.

Naarmate het verhaal vordert en er meer personages bij komen, wordt het hier en daar een beetje lastiger te volgen. Er vinden voldoende gebeurtenissen plaats, maar op een gegeven moment worden deze ook wel wat voorspelbaar. De omstandigheden zorgden er telkens voor dat Ash en Madoc opnieuw met elkaar in contact kwamen en hierdoor raakte het verhaal zijn oorspronkelijke originaliteit voor een deel kwijt. Het is wel duidelijk dat de strijd die gestreden moet worden, deel uit maakt van een groter geheel, maar lange tijd blijft nog redelijk onduidelijk wat dit is. Pas in het laatste kwart van het verhaal begint alles op zijn plek te vallen. Hier komen de auteurs dan ook wel weer eens uit een onverwachte hoek en gebeuren er een paar verrassende dingen. Terwijl Madoc en Ash op zoek moeten naar waar zij zelf voor willen en kunnen strijden, blijft het verhaal af en toe opnieuw stagneren, daar waar bijzondere en spannende dingen hadden kunnen gebeuren vallen de personages in herhaling. Sommige dialogen houden lang aan of zijn herhalend. De enkele momenten waarop wel gestreden wordt in een arena zijn leuk om te lezen, omdat er dan echt het gebruik van magie wordt beschreven. Dit had eigenlijk wat meer voor mogen komen in het boek. In de laatste hoofdstukken komt de magie wel weer een stuk terug, maar dit weet de rest van het verhaal helaas niet te overtreffen. De nieuwe elementaire magie wordt, in tegenstelling tot de andere magie vormen, een stuk uitgebreider beschreven. Aangezien dit volledig nieuw is in het verhaal voor zowel de personages als de lezers, komt dit af en toe wel goed van pas. De kunst is alleen om er niet te veel mee in herhaling te vallen.

Een origineel verhaal met actievolle momenten dat sterker uitgewerkt had kunnen worden. De magie, de historie en de personages zijn zeker interessant, maar komen niet volledig tot hun recht. Een boek met een sterke en sprekende cover met matiger uitgewerkt binnenwerk.

Reacties op: Sprekende cover, matig binnenwerk

1
Set Fire to the Gods - Sara Raasch
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners