De zeventiende
Alex Schulman (Trelleborg, 17/02/1956) is een Zweedse schrijver en journalist. Hij presenteerde een van de populairste podcasts van Zweden en schreef eerder vijf zeer succesvolle autobiografische romans. In 2021 verscheen De overlevenden, het eerste boek dat in het Nederlands werd vertaald. Het werd meteen een bestseller. In 2023 volgde Station Malma, en in 2026 De zeventiende. In de boeken van Alex Schulman spelen zijn eigen jeugdtrauma’s een grote rol.
In De zeventiende vertelt Schulman het verhaal van Vidar, een 45-jarige leerkracht die geschorst is na een gewelddadig incident met een leerling. Bij het opruimen van zijn kelder vindt Vidar het telefoonnummer van het zomerhuisje waar hij vroeger met zijn ouders en zus Tora de vakanties doorbracht. In een opwelling belt hij het nummer en krijgt zijn vader aan de lijn, die allang dood is. Geraakt blijft hij vervolgens bellen naar wat blijkt steeds dezelfde dag te zijn, 17 juni 1986. Hij spreekt met zijn vader, zijn moeder, zijn zus en zijn achtjarige zelf. De gesprekken geven een duidelijk beeld van een disfunctioneel gezin waarin beide kinderen zichzelf zoveel mogelijk terugtrekken en onzichtbaar proberen te zijn. Moeder is een onvoorspelbare vrouw met sterk wisselende stemmingen, die ook nog eens teveel drinkt. Vader is wat meer op de achtergrond en laat zijn gezin met regelmaat alleen. De sfeer is beklemmend en dreigend. Vooral de gesprekken met de jonge Vidar zijn aangrijpend. Vidar begint deze dag van minuut tot minuut in kaart te brengen door zijn hele muur vol met post-its te plakken en zo een tijdlijn te creëren. Maar er blijft een gat van 55 minuten. Wat is er die dag gebeurd?
Het verhaal is toegankelijk en beeldend vanuit ik-perspectief geschreven. Heden en verleden worden afgewisseld in korte hoofdstukken waarbij in beide tot het eind iets verborgen blijft. Heel langzaam wordt steeds een klein tipje van de sluier opgelicht. Knap hoe traag de spanning wordt opgebouwd in beide tijdlijnen, nog het meest door wat niet wordt verteld, onvermijdelijk richting een dramatische ontknoping.
De zeventiende is een mooi geschreven aangrijpende psychologische roman. Schulman bewijst opnieuw wat een begenadigd schrijver hij is.
Ik las dit boek met de leesclub van Hebban en geef het boek vier (1/2) sterren.
"Ik denk dat ze het meest van me hield wanneer ze me vertelde hoe lelijk ik was geweest. Het toonde aan hoe zwaar haar taak, en hoe groot haar opoffering waren geweest - ze had van een moeilijk lief te hebben jongen gehouden".