Advertentie

''Herinnering had geen hoop, geen fantasie, geen spanning. Zelfs al lukte het je alles weer voor de geest te krijgen, elke beweging, kleur en geluid en elke geur van een bepaalde situatie, dat ene, de verwachting, was er voorgoed uit verdwenen - dat zou je, behalve misschien soms in een droom nooit meer terugkrijgen.”

Het boek speelt zich af gedurende een zomer in de jaren tachtig in Brevendal, een dorpje ergens midden in Nederland. Het gaat over een broer en een zus, Oscar en Louise en beiden verleggen ze gedurende die zomer hun grenzen, ze ontwortelen. Hoewel ze strenggelovig opgevoed zijn hebben ze het geloof vaarwel gezegd, Louise fanatieker dan Oscar. Louise is overtuigd atheïst, gedurende die zomer denkt ze erover na hoe haar christelijke opvoeding haar heeft gevormd tot wie ze nu is. Oscar leert een nieuwe cultuur kennen, de Molukse, dat is zijn manier om de wereld buiten de zijne te verkennen.

De hoofdstukken over Oscar en Louise wisselen zich af, daardoor blijft het verhaal interessant en wordt het niet eentonig. Doordat er maar twee personages echt belangrijk zijn wordt er telkens op hen gefocust en leer je ze goed kennen. Al vanaf de eerste pagina word je het boek in gesleurd door de mooie beschrijvingen. Een voorbeeld daarvan staat al aan het begin van mijn recensie maar er is nog veel meer. Het boek staat vol mooie zinnen over de natuur maar er zijn ook beschrijvingen waar je om moet lachen, je ziet het dan echt gebeuren. Wat opvalt aan het boek is dat alles voorbijgaat, er gebeuren redelijk schokkende dingen maar later wordt er niet meer over gepraat. Je verwacht dat er nog een ontknoping moet komen, maar die komt niet. Na de gebeurtenissen kabbelt het leven gewoon weer voort, zoals het altijd al was. Dat past ook wel bij de titel, Pastorale, die staat voor het rustige landleven.

Reacties op: Alles gaat voorbij

104
Pastorale - Stephan Enter
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker