Ontroerend mooi

MissMiller 24 maart 2025
Voor het vak jeugdliteratuur moet ik een boekpromotie maken over een jeugdboek. Voor de vakantie stond ik te kletsen met mijn collega’s in de mediatheek en kwam mijn collega met dit boek als tip.

Het is een waargebeurd verhaal over de elfjarige Wim die na de tweede wereldoorlog naar Zweden gestuurd wordt door rädda barnen (save the children) om daar aan te sterken.

Allereerst wist ik niet dat er zoveel kinderen (zo rond de 5000 uit Nederland) naar Zweden zijn geweest. Een stukje geschiedenis wat op deze manier leuk was om te ontdekken.
Het verhaal vond ik aandoenlijk. Wim spreekt de taal niet en weet in het begin niet om te gaan met al het eten dat hem voorgeschoteld wordt. Hij heeft nachtmerries en heeft het moeilijk met wennen. We volgen hem en Britta, een van de kinderen van zijn gastgezin, en Wim maakt een hele groei mee. Echt prachtig beschreven hoe men aan elkaar gehecht raakt en een nieuwe familie wordt. En dan komt het moment dat Wim weer naar Nederland moet..

Een aanrader voor mijn leerlingen in de brugklas, maar zeker ook voor de volwassenen

Meer recensies van MissMiller