De verhalen bevatten nog steeds hun magie

Missmir 07 december 2025
Edgar Allan Poe is een auteur die tot op de dag van vandaag invloed heeft op literatuur. De een noemt hem de grondlegger van het korte verhaal, de ander van het detectivegenre. Feit is wel dat hij na bijna 200 jaar nog steeds een grote bekendheid heeft en dat zijn verhalen nog steeds worden gelezen en gepubliceerd. In ‘De zwarte kat en andere spannende verhalen’ zijn dertien spannende verhalen gebundeld, elk met hun eigen charme.

Toen ik dit boek ontving, dacht ik meerdere dingen; allereerst die cover. Ik hou van katten op de cover. Maar daarna ook, zal ik een boek met verhalen die al bijna 200 jaar oud zijn wel leuk vinden en ook leesbaar? Nou ik kan daar gelukkig volmondig ja op zeggen. Ja het is merkbaar dat de verhalen al zo oud zijn, dat merk je aan het woordgebruik en soms ook aan de opbouw. Maar wat vooral opvalt, is de unieke schrijfstem en -stijl. De kracht van de gekozen woorden en de duistere sfeer. Ik denk dat het de combinatie van deze vier elementen is dat de verhalen van Edgar Allan Poe vandaag de dag nog steeds gelezen worden.

De verhalen zijn verschillend, maar ze hebben wel een duistere ondertoon. Ook bevatten sommige verhalen gruwelijke gebeurtenissen, waar niet iedereen tegen kan. Maar het wordt wel met een bepaalde luchtigheid gebracht, waardoor het soms ook wel weer komisch aandoet. Ik vind het vooral fascinerend dat iemand na zoveel jaar nog zo’n grote impact heeft en dat zijn verhalen nog steeds hun magie bevatten.

Meer recensies van Missmir

Claire’s nieuwe leven wankelt wanneer haar verleden zich opnieuw aandient, en de zoektocht naar haar verdwenen zusje onthult een waarheid die gevaarlijker is dan elke leugen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.