Interessant boek over een van de meest mysterieuze moorden aller tijden.

Missmir 03 november 2025
Op 22 november 1963 werd in Dallas John F. Kennedy vermoord. Een uur later werd Lee Harvey Oswald gearresteerd en twee dagen later zelf doodgeschoten. Het werd een gebeurtenis die bij velen jaren na dato nog steeds vragen opruimt. Was Lee Harvey Oswald de enige moordenaar, of was er een complot?

De moord gebeurde lang voordat ik werd geboren, maar toch heeft deze gebeurtenis altijd mijn fascinatie gehad. Ik was dan ook heel enthousiast dat ik het boek mocht lezen. Hoewel ik in eerste instantie verwacht had dat het over de onlangs vrijgegeven documenten zou gaan, zijn er in de loop der jaren nog veel andere bronnen boven water gekomen die de basis vormen voor dit boek. Een van die bronnen was de Nederlandse journalist Willem Oltmans, die bij sommigen van ons misschien bekend klinkt. Zelf had ik nog nooit van deze man gehoord, maar Lammert legt haarfijn uit wie deze man was en wat hij heeft gedaan in zijn leven. Ik leerde daardoor ook veel over de Nederlandse geschiedenis.

Ook de politiek en geschiedenis van de Verenigde Staten komen veel aan bod. Interessant om te lezen waarom zovelen beweren dat de moord op JFK een complot was. Lammert spreekt met diverse mensen die meer weten over het onderzoek, maar ook met mensen die Oswald en andere bekenden van hem hebben gekend. Het schetst een interessant beeld van de omstandigheden en de persoon Oswald. Door de vele personen moet je wel steeds goed opletten. Aan de andere kant zorgt het er wel voor dat er een compleet beeld wordt geschetst en worden er weer wat puzzelstukjes boven water gehaald.

Het boek heeft er bij mij voor gezorgd dat mijn fascinatie nog verder is toegenomen. Het geeft ook meer inzicht waarom er zoveel mensen geloven dat het een complottheorie was. Hopelijk komen er in de komende jaren nog meer puzzelstukjes naar boven, zodat we eindelijk achter de waarheid komen.

Interessant boek over een van de meest mysterieuze moorden aller tijden.
3.5 ster

Meer recensies van Missmir

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Verpletterende liefdesroman met spannende plotwendingen, tegen de achtergrond van ruige, bedreigde natuur. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.