Dochters van een nieuwe morgen

missp_her_books_read 07 september 2025
Katharina is de jongste telg van de familie Lindner en gaat naar München geneeskunde studeren.
Ze neemt haar studie zeer serieus, is gewetensvol en vastberaden. Ze heeft een sociaal leven met haar vriendinnen Eva, Lola en Zara, waar ze regelmatig mee op stap gaat. Het oogt allemaal heel mooi en vredevol, maar ze moet knokken. Zeg maar vechten tegen de vooringenomenheid dat vrouwen niet kunnen/mogen studeren, het beroep arts (niet) mogen uitvoeren, gelijke rechten hebben…lastige situaties ontstaan hierdoor. Katharina treft gelukkig de vriendelijke dokter Thomas von Bogen ze mag helpen in zijn prive kliniek en praktijk voor de armen, waar dringend noodzakelijke medische zorg gratis wordt aangeboden. Hier wordt ze nogmaals op de feiten gedrukt dat vrouwen en rechten miniem zijn. Als ze voor een interventie wordt beschuldigd met de nodige aantijgingen, laat ze zich niet aan de kant zetten, ze gaat voor gerechtigheid. Alleen
Is de vraag: is haar naam hierdoor niet besmet? Welke kant zal Thomas von Bogen kiezen?
De dochters Lindner, vrouwen met pit, inzicht, doorzettingsvermogen en een groot hart die niet tegen onrechtvaardigheid kunnen. Dat de jongste de strafste is op dat vlak krijg je in dit verhaal goed mee. Het verhaal is ook iets meer van deze tijd of laten juist zien dat sommige zaken rond vrouwen nog niet veel veranderd zijn op de dag van vandaag. Daar Katharina voor gynaecologie gaat, krijg je de problematieken rond ongewenst zwangerschap en abortus regelmatig mee in het verhaal. Voor sommige kan dit een trigger waring zijn.
Maria Nikolai weet dit verhaal met de juiste klemtonen te schrijven, diepgang, goed uitgewerkte personages, leuke anekdotes die de zwaardere stukken wat afzwakken. Het is geschiedkundig sterk, daar er veel tijd en precisie is gestoken in het naslagwerk rond tijdsperiode en levensstijl.
Voor mij was dit verhaal wel iets anders dan de twee vorige, wat juist perfect was en dat vooral omdat het Katharina typeerde.
En wat was ik blij met de epiloog, deze gaf de perfecte afsluiting voor deze trilogie van de zussen Lindner.

4 sterren

@missp_her_books_read