Mortem Academy fluistert: een keerboek vol geheimen, schuld en schaduw
Wie zich graag laat opsluiten in een groot, krakend gebouw vol regels, reputaties en geheimen, gaat zich amuseren met Fluistering van de zielen / Schaduw van de onzichtbaren van Sandra J. Paul.
Het is een (historische) dark-academia thriller die speelt in New York, 1904, en die je bovendien leest als een keerboek: je kiest of je start bij Leonora of bij Sebastian, en halverwege vallen de puzzelstukken in elkaar. Dat concept klinkt gimmicky, maar hier werkt het echt: je leeshonger wordt net groter omdat je voortdurend voelt dat je “andere helft” ontbreekt.
Aan de Leonora-kant hangt er meteen een zware erfenis in de lucht: Mortem Academy (ja, die naam belooft exact wat je krijgt) is niet zomaar een school, maar een machtsmachine. Leonora is al haar hele leven klaargestoomd om een toppositie op te nemen, tot een plotse, groteske dood in haar familie alles onderuit haalt en de grens tussen rouw en het bovennatuurlijke dun wordt. De “fluisteringen” en geesten zijn hier geen goedkope jump-scares, maar eerder een voortdurende druk op haar keuzes: hoeveel vrijheid heb je, als je toekomst al jaren door anderen is uitgetekend?
De Sebastian-kant is de perfecte tegenhanger: hij wordt naar de plek van de tragedie gezogen, ziet iets wat hij liever niet gezien had, en kiest (uit pure angst en zelfbehoud) voor het soort stilzwijgen dat in thrillers altijd ontploft. Zijn verhaal draait sterk rond status, vaderschaduw en morele lafheid: je snapt hem nét genoeg om hem niet meteen af te schrijven, maar sympathiek wordt het nooit helemaal—en dat is een plus, want het houdt de spanning scherp.
Wat ik sterk vond: de sfeer. Sandra J. Paul kan duisternis schrijven zonder dat het melodrama wordt; de setting voelt koel, elitair en claustrofobisch, precies wat je wil in dark academia. Tegelijk vraagt het boek wat aandacht: door de dubbelstructuur en het mysterie moet je soms even schakelen, en niet elke onthulling landt even hard als de opbouw belooft. Maar als je houdt van geheimen, vloeken die in het verleden beginnen, en personages die te lang verkeerd zwijgen, dan is dit absoluut een verslavende leeservaring !
Tot slot: bedankt aan leesclub Chicklit en de uitgeverij Hamley Books Uitgeverij voor het mooie recensie-exemplaar . Deze parel krijgt een ereplaats in onze boekenkast !