Imprimatur is het eerste deel van de verhalen rond de castratenabt Atto Melani, geschreven als een raamvertelling. Het verhaal, gebaseerd op historische feiten is een roman, maar leest als een wetenschappelijk betoog. Het is geen vlot en makkelijk leesbaar boek. Allereerst worden de dialogen weergegeven in gezwollen taal, refererend aan de barokperiode. Het beschrijvende deel leest prettiger, al overvalt het echtpaar Monaldi & Sorti ons met ontelbare details. Een uitgebreide lijst met ingrediënten van recepten, zalfjes, geneesmiddelen etc, ellenlange opsommingen van kruiden, hun varianten en diverse werkingen, gebouwen, een haast cartografische beschrijving van routes, gebouwen e.d., bijna familiekronieken....Kortom: je krijgt een verhaal met daarin verwerkt een haast volledige wikipedia op papier van feiten, cijfers, gegevens, opmerkingen, verwijzingen en wat meer. Leest niet erg ontspannend. De schrijvers lijken met hun roman alle twijfel over hun gelijk te willen ontkrachten en gaan eerder als wetenschappers (wat ze werkelijk ook zijn) te werk dan als prozaïsten. Ook de noten en de historische uitleg na het verhaal, met een verantwoording van talloze geraadpleegde literatuur, documenten, archieven etc doet aan als een waarborg. Het verhaal op zich is intrigerend: de instabiele politieke situatie in de tweede helft van de 17e eeuw met een Trumpsiaanse Franse koning (Lodewijk XIV), een corrupte Paus Innocentius XI, de strijd rond Wenen tussen West-Europa en de Ottomanen, een Franse prins die koning van Engeland wil worden (Willen van Orange) en de politieke malversaties, manipulaties, falsificaties en soms aan maffioze praktijken grenzende handelingen tussen die hoofdrolspelers. Dit alles wordt verduidelijkt vanuit een manuscript dat werd samengesteld door het knechtje van herberg De Schildknaap in Rome, waar een aantal vreemde kostgangers vanwege een pestuitbraak in quarantaine zitten opgesloten. Hij beschrijft de gebeurtenissen, de dialogen, de voortgang gedurende ruim een week in de herberg, waarmee het eigenlijke verhaal verteld wordt. Interessant: ja!, Leesbaar: moeizaam. Een namenlijst en eventueel een chronologie van gebeurtenissen hadden het lezen vergemakkelijkt. Dat had tevens bereikt kunnen worden met het weglaten van te veel (overbodige) details, te veel wetenschappelijke bewijsdrang. Een ding wordt wel duidelijk na dit lezen van dit boek: de politieke intriges, economische- en machtsbelangen en de manipulaties daarbij zijn niet van vandaag de dag en doen helaas nog steeds hun opwachting
Als Jolenes helikopter crasht in Irak, moet ze terugkeren naar het huwelijk en gezin dat ze onder hoogspanning achterliet. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.
Beth leidt een gelukkig leven met haar man Frank op hun schapenboerderij, maar dan komt haar jeugdliefde Gabriel terug, met wie ze als zeventienjarige een intense zomer beleefde. Bekijk alle Boekenweektips.
Fayes vader bedreigt niet alleen haar, maar ook haar dierbaren en levenswerk, het bedrijf Revenge. Ze roept haar vriendinnen om zich heen om de ultieme wraak te plannen. Bekijk alle Boekenweektips.
In concentratiekamp Westerbork doet jonge moeder Catharina alles wat nodig is om haarzelf en haar zoon te laten overleven. Ze gaat als showgirl dansen in het beroemde kampcabaret. Bekijk alle Boekenweektips.
Isabel woont alleen in het huis van haar overleden moeder, waar alles rustig voortkabbelt tot plotseling haar broer Louis met zijn nieuwe vriendin Eva voor de deur staat. Bekijk alle Boekenweektips.
Een onweerstaanbare schelmenroman over Algot Olsson en een bonte verzameling mensen. Algot stort zich op de mooie en hopelijk lucratieve kunst van het distilleren van brandewijn. Bekijk alle Boekenweektips
Een jonge cartograaf vertrekt naar Amsterdam en tekent voor zijn grote liefde in zijn wereldkaart, vlak naast de evenaar, een 'nog onontdekt' eiland dat haar naam draagt. Bekijk alle Boekenweektips.
Op een koude winteravond belandt de zeventigjarige Leah met haar auto in het water. Hoewel de kade al snel vol mensen staat, doet niemand iets. Tot grote frustratie van studente Mirjam. Bekijk alle Boekenweektips.
De meningsverschillen over hoe het tuincomplex bestuurd moet worden, kunnen elk moment weer oplaaien, maar de grootste dreiging komt van de kant van de gemeente. Bekijk alle Boekenweektips.
Philip Dröge duikt in de curieuze geschiedenis van Nederlandstalig New York en New Jersey en doet dat op de fiets. Een boek dat reisgids, geschiedenisboek en road novel ineen is. Bekijk alle Boekenweektips.
Taalwetenschapper Khalid Mourigh gaat de straat op en de scholen langs om straattaal, het gebruik van Engels en de meertaligheid van het Nederlands te onderzoeken. Bekijk alle Boekenweektips.
Aan het begin van de Eindtijd valt de vrijdenkende engel Astoreth naar de aarde. Hij raakt verzeild in apocalyptische avonturen die hem van Amsterdam naar het Zweedse platteland voeren. Bekijk alle Boekenweektips.
Een meisje en een vis denken beiden dat de ander gevangenzit en dus maken ze een wak, maar ze beseffen dat het beter is als ze blijven waar ze zijn. Bekijk alle Boekenweektips.
Terwijl de ambitieuze Pierre groeit in zijn rol op de redactie van een tijdschrift, kelderen de abonneecijfers. Hoe lang moeten tradities en gewoontes in stand worden gehouden? Bekijk alle Boekenweektips.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog raken de levens van Luna en haar vader, de Joodse Rifka, de Indiase Chandar en Thiemen met elkaar verweven op een manier die zij niet voorzien. Bekijk alle Boekenweektips.
Eliza had zes broers, maar alleen Krekel is nog over. Een bangerik, een huilebalk, een blok aan haar been, eigenlijk. Alles gaat mis, maar Eliza en Krekel blijven zoeken naar hun verdwenen broers. Bekijk alle Boekenweektips.
Als de literaire bundel van zware crimineel Derek L. op het punt staat te verschijnen, mag hij tijdens zijn weekendverlof van de gevangenis aanwezig zijn op zijn eigen boekpresentatie. Bekijk alle Boekenweektips.
In dit hartstochtelijke pamflet toont docent Karim Amghar aan hoe mbo'ers nog steeds te maken hebben met onderwaardering, terwijl ze onmisbaar zijn voor de samenleving. Bekijk alle Boekenweektips.
Wanneer Hitler aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog Oostenrijk binnenvalt, moeten vijf hechte vrienden kleur bekennen. Kun je een ander ooit ten diepste kennen? Bekijk alle Boekenweektips.
Iemand breekt in bij Simon en beweert dat ze beiden vastzitten op een alternatieve belevingsvakantie. Het is het begin van een aangrijpende speurtocht. Bekijk alle Boekenweektips.
Stine Jensen verkent hoe mediastormen kunnen ontstaan en hoe je filosofie kunt inzetten om ze te duiden. Bekijk alle Boekenweektips.
Een kleurrijke groep outcasts raakt betrokken bij het mysterie van Salomé Abergel, de beroemde kunstenares die op het hoogtepunt van haar carrière plotseling verdwijnt. Bekijk alle Boekweektips.
Als Hitler aan de macht komt, vluchten Eva en Itzhak naar het conservatieve Zeeland. Daar haalt het gevaar hen in en Eva zal moeten kiezen. Bekijk alle Boekenweektips.
In de persoonlijke verhalen van Rusland-correspondent Iris de Graaf lees je hoe het is om als jonge vrouw verslag te doen vanuit Moskou, in het land van haar grootmoeder. Bekijk alle Boekenweektips.
Het is ronduit indrukwekkend wat we weten van onze moedertaal, wat we ermee kunnen, en hoe we dingen haarfijn aanvoelen. Bekijk alle Boekenweektips.
Sinds 2015 zit Astrid Holleeder ondergedoken, wat enorme impact heeft op haar leven en dat van haar familie. Ze vertelt over de dagelijkse routines, constante waakzaamheid en haar angst. Bekijk alle Boekenweektips.