Roman over de roerige jaren dertig in Ierland
Stefan Gillespie, rechercheur in Dublin schaduwt een praktijk waar vermoedelijk abortussen gepleegd worden. Op het moment dat er een jonge vrouw naar binnengaat, vallen hij en zijn collega Dessie binnen. De dokter, Hugo Keller, de verpleegster en de jonge vrouw Hannah Rosen worden gearresteerd. Alle drie zwijgen ze tijdens hun verhoor, de volgende ochtend worden de drie opgehaald door de geheime dienst. Later wordt Stefan opgeroepen door het klooster waar hij Hannah moet ophalen. Zij was niet bij de dokter voor een abortus maar om te vragen of hij haar verdwenen vriendin, Susan Field had behandeld. Door de inval was ze nog niet aan de vragen toegekomen, ze verwijt Stefan dat ze nu nog niets weet. Als er later twee lichamen gevonden worden, gaan Stefan en Hannah samen op onderzoek uit. Als Stefan door de politie op non-actief wordt gezet scheiden hun wegen. Hannah vervolgt haar reis door Europa en Stefan gaat naar de boerderij van zijn ouders, waar ook zijn vijfjarige zoontje Tom woont.
In het boek volgen we voornamelijk Stefan, een rechtvaardige rechercheur die op zoek is naar de waarheid. In zijn privéleven gaat ook niet alles over rozen, de kapelaan van het dorp waar zijn ouders wonen, wil dat zijn zoon bij zijn oom en tante gaat wonen. Stefan en zijn vrouw Maeve, bijna twee jaar geleden overleden, hadden allebei een ander geloof. De kapelaan vindt dat Stefan en zijn ouders niet voldoende doen om Tom Katholiek op te voeden. Kan hij zijn zoon bij zich houden?
Als Hannah vermist is, wordt Stefan ingeschakeld door haar vader om haar terug te vinden. Zal hij Hannah vinden en zullen ze er ooit achter komen wat er met Susan gebeurd is?
Dit is mijn eerste kennismaking met Michael Russel, ondanks dat het boek zich afspeelt in de jaren 30, werd ik meteen in het verhaal gezogen. Michael heeft ervoor gekozen om de opmars van Hilter en zijn volgelingen richting WOII duidelijk mee te nemen in het boek. Op die manier wordt duidelijk hoe sommige mensen toen over Joden dachten, waarom de volgelingen mee hebben gedaan met de transporten van de Joden. Ook wordt duidelijk dat er Joden waren die dit al veel eerder in de gaten hadden en die daarom weggetrokken zijn uit Europa. Daarnaast hadden de vertegenwoordigers van een geloof ook veel invloed op iemands privéleven. Als je gedrag vertoonde dat niet gewaardeerd werd, werd je ter verantwoording geroepen. Niet iedereen binnen de kerk dacht hier hetzelfde over.
Het boek gaat over liefde, vriendschap, vertrouwen, verraad, geloof, (on)rechtvaardigheid en familie.
Quotes:
Ze waren het lang niet met alles wat Hitler deed eens, maar wat de Joden betreft had hij gelijk.
Als hij de glimmend gepoetste schoenen niet gezien had, zou hij mogelijk overwogen hebben of ze soms wieltjes onder had.
Ik wil Meta van Gemert bedanken voor het recensie-exemplaar, dit heeft mijn mening niet beïnvloed.
Quotes: