Verschillende culturen en universele emoties.
Wat een prachtig, eerlijk en origineel boek is Amber & Emir! Dit was mijn eerste kennismaking met Eveline Heijnen en wat een ontdekking. Vanaf de eerste bladzijde wist ze me te raken met haar open en eerlijke manier van schrijven. Ze durft onderwerpen aan te snijden die niet iedereen zomaar bespreekbaar maakt, en doet dat met een warme toon, een vleugje humor en vooral veel gevoel.
Het verhaal draait om Amber, die op een regenachtige avond botst op Emir. Hun eerste ontmoeting is allesbehalve vlekkeloos en vol vooroordelen. Wanneer blijkt dat Emir haar rijinstructeur is, lijkt dat geen ideale start… maar langzaam verandert hun dynamiek in iets oprechts en moois. Eveline beschrijft dit proces zó geloofwaardig, met oog voor detail en emotie.
Wat ik zo leuk vond aan dit verhaal, is de manier waarop Eveline de verschillen tussen culturen tastbaar maakt, zonder te oordelen. Ze laat zien hoe familie, geloof en achtergrond een rol kunnen spelen in liefde, maar ook hoe universeel emoties zijn: verdriet, verlangen, verbinding. Zowel Amber als Emir zijn ontzettend goed uitgewerkte personages. Je voelt hun strijd, hun groei, hun twijfels en dat maakt het verhaal zo mooi.
Daarnaast is er het verlies van Ambers zusje, een thema dat Eveline met zoveel zorg en diepgang beschrijft dat het echt binnenkomt. Het verdriet, het stilzwijgen, het langzaam weer over durven praten. Het raakte me enorm.
Amber & Emir is een boek dat niet alleen ontroert, maar ook aan het denken zet. Over hoe snel we oordelen, over wat liefde kan overbruggen, en hoe belangrijk het is om écht te luisteren.
Het leest heerlijk vlot, met humor en een fijne balans tussen luchtigheid en diepgang. Een verhaal dat nog even in je hoofd blijft hangen nadat je het hebt dichtgeslagen.
Eveline Heijnen heeft mijn hart veroverd. Ik weet nu al dat ik meer van haar wil lezen. En met de verschijning van de paperback vandaag is dit het perfecte moment om Amber & Emir in huis te halen. Een absolute aanrader!