Een reis door ruimte, liefde en verlangen.

nathieleest 29 augustus 2025
Wat een boek! Atmosphere is voor mij weer een echte Taylor Jenkins Reid – meeslepend, emotioneel en prachtig geschreven. Vanaf de eerste pagina zat ik er helemaal in. Reid weet als geen ander historische details, liefde en persoonlijke strijd samen te brengen tot een verhaal dat je recht in je hart raakt.

We volgen Joan Goodwin, een briljante maar ook zoekende vrouw die in de jaren ’80 bij NASA werkt. De wereld van Mission Control wordt ontzettend levendig beschreven: de spanning van de ruimtevaart, de technische details, de druk die op de schouders van de mensen daar rust. En toch blijft Reid altijd dichtbij het menselijke: de twijfels, de verlangens en de keuzes die Joan’s leven kunnen veranderen.

Wat dit verhaal voor mij zo bijzonder maakte, is de verborgen maar intense liefde tussen Joan en astronaut Vanessa Ford. In een tijd waarin er weinig ruimte was voor openlijk queer zijn, laat Reid zien hoe mooi en krachtig liefde tegelijk kan zijn. De combinatie van ambitie en het volgen van je hart wordt zo prachtig neergezet dat ik er regelmatig kippenvel van kreeg.

Daarnaast vond ik het geweldig hoeveel research Reid heeft gedaan. Je voelt echt dat je in de wereld van NASA stapt, zonder dat het ooit te technisch of droog wordt. De jaren ’80 komen tot leven, en juist dat maakt het verhaal nog meeslepender.

Ik heb gelachen, meegeleefd, maar ook echt een traan gelaten. Reid heeft die unieke gave om verhalen te schrijven die je niet alleen leest, maar ook intens beleefd.

Atmosphere gaat over liefde en verlies, over dromen najagen en de prijs die je daarvoor soms betaalt.
Voor mij zonder twijfel een dikke 5 sterren. Dit boek bevestigt opnieuw waarom Taylor Jenkins Reid tot mijn favoriete auteurs behoort. Atmosphere is prachtig, intens, onvergetelijk – en absoluut een van mijn favoriete leeservaringen van dit jaar.

Meer recensies van nathieleest