Pakkend verhaal
“ Het meisje dat er niet mocht zijn “ geschreven door Wilma Geldof.
Het is negentienhonderd tweeënzestig de tweede wereldoorlog is voorbij maar de impact op onschuldige mensen nog lang niet.
De zestienjarige Ditte de Leeuw moet voor haar opleiding een werkstuk maken over de tweede wereldoorlog. Dit gaat ze samen doen met haar nieuwe klasgenoot Rivka de Vries.
We gaat terug naar negentienhonderd drieënveertig , de oorlog is in volle gang en wij maken kennis met Nora. Een leuke jonge puber die door de oorlog beperkt is in haar doen en laten.
Zij leert de Duitse soldaat Dieter kennen en is direct smoorverliefd. De liefde is wederzijds maar kan eigenlijk niet. We volgen het leven van Nora en de gevolgen van haar oprechte liefde voor Dieter.
Rivka het klasgenootje van Ditte is een meisje van Joodse afkomst en opgevoed door een pleeggezin omdat haar echte ouders in een concentratiekamp om het leven zijn gekomen.
Rivka staat open in het leven en heeft een prima band met haar pleegouders.
Tussen Ditte en Rivka ontstaat een warme diepe vriendschap al gaat dit zeker niet zonder slag of stoot. Beide dragen een totaal ander verleden met zich mee van twee uitersten en moeten daar een weg in vinden. Kan de vriendschap stand houden door het grote verschil, zullen ze sterk genoeg zijn om dit aan te kunnen.
Allemaal vragen waarop je in het boek een antwoord zult krijgen. Dit is heel mooi en ontroerend om te lezen.
Ook de mentale groei van deze twee jonge vrouwen is goed beschreven.
Boven de hoofdstukken staat de naam en de tijd over wie het gaat. Drie vrouwen getekend door een oorlog beschreven in een puur, eerlijk en aangrijpend verhaal waar het best wel heftig aan toe gaat.
Het boek leest snel en je ziet dat keuzes in een ver verleden gemaakt nog lang kunnen nazinderen.
Rivka staat open in het leven en heeft een prima band met haar pleegouders.
Ook de mentale groei van deze twee jonge vrouwen is goed beschreven.