Prachtig stukje geschiedenis

Nel Crea 25 juli 2025
Het Graafschap “ geschreven door André Van Butsel.

Een cover met een mooie adellijke dame op de voorkant.
We beginnen deze historische roman rond dertienhonderd twee t/m dertienhonderd zes.
Arnout is al zijn hele leven in het klooster van de orde der Benedictijnen en op dit moment novice en wordt onderwijst door Abt Gerard met de bedoeling later ook het klooster in te gaan.
Dan neemt Abt Gerard voor Arnout een onbegrijpelijke beslissing, het is de bedoeling dat hij afreist naar Brugge met een wagen vol brood en water voor het Vlaamse leger.
Met als eigenlijke opdracht een brief te bezorgen bij Vrouwe Gertrudis Abt van het Begijnhof van Brugge waarvan de inhoud geheim moet blijven.
Wat dan volgt is een geweldig verhaal over de jonge Arnout, de jonge Lucia die hij onderweg tegenkomt en met hem meereist en dan als laatste de ruwe bolster blanke pit Willem zich ook nog bij hen voegt kunnen zij de wereld aan.
Zij raken verstrikt in de oorlog tussen de Vlamingen en de Fransen, maken kennis met hoge edelen, machtige mannen en bedriegers. Hun hebzucht, machtsmisbruik, maar ook hun zwakke kanten, de rol van de vrouw en hoe er over hen gedacht wordt.
Zij komen in een klooster terecht waar zij vaardigheden leren die op hun tocht van pas kunnen komen om te overleven in deze loodzware oorlogstijd. De worstelingen met het geloof en de moeilijke keuzes die zij steeds moeten maken.
Een goed beschreven menselijk verhaal met zeer veel tot in de puntjes beschreven details.
De auteur is niet over een nacht ijs gegaan en heeft zich terdege verdiept in het leven van die tijd.
Het einde is liefdevol en warm.

Een geweldig verhaal waarvan ik heb genoten van de eerste tot de laatste bladzijde en iedereen die van dit genre houdt het kan aanbevelen.

Meer recensies van Nel Crea