Religie en dictatuur

Nel Crea 04 februari 2026
“ Houten vogeltje “ geschreven door Reem Talib.

Een mooi getekende cover met een in het oog springend houten vogelkooitje.
De auteur is geboren in Irak en vluchtte met haar ouders op veertienjarige leeftijd naar Nederland en dit is haar tweede boek.
Een mooie quote uit het boek :
Je kunt je lot niet veranderen, noch met zwijgen, noch met schreeuwen.
Het is eind jaren vijftig als wij het leven van Amir binnenstappen een vierentwintig jarige student uit het plaatsje Najaf in Irak.
Hij is de derde en jongste zoon uit een traditioneel gezin. Vader is een bekende Iman en voor de buitenwereld een gerespecteerd persoon. Binnenkamers is hij een ware tiran voor zijn vrouw en zoons en hij aarzelt dan ook niet om geweld tegen hen te gebruiken.
Amir is slim maar ook rebels en het enige dat hij wil is zijn studie afmaken en met zijn vriendin Renée naar Engeland gaan om daar een nieuw leven op te bouwen.
Vader heeft totaal andere plannen voor zijn zoon en doet alles om het plan van Amir te breken.
Dan lezen wij hoe Amir tegen zijn vader in het verzet komt om zijn eigen weg te gaan. De rol van zijn vrienden en met name zijn christelijke vriendin Renée en zijn allerbeste vriend Edgar.
Zijn strijd, zijn wanhoop en het onvermogen om iets juist wel of niet te doen.
Het boek laat je de mooie kanten maar ook de slechte kanten van het leven van Amir en zijn familie zien en de rol van het geloof en het regiem.
Als lezer begrijp je Amir heel goed juist omdat het zo menselijk beschreven is.
Het boek heeft drie delen elk met een mooie quote aan het begin.
Door eerst de proloog te lezen krijg je alvast een beeld van het boek. Het boek is fictie terwijl er wel degelijk een stuk non fictie in verborgen zit. Een stukje geschiedenis over een land dat ver van ons afstaat maar heel fijn was om te lezen.

Meer recensies van Nel Crea

Eén wens. Twee levens. Een onvergetelijke vriendschap. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een hilarische en spannende donkere romcom met een bloederig randje.