Historisch inkijkje
“ Straatvegers van Londen “ geschreven door Alieke Verburg.
De cover is rustig en eenvoudig van kleur met het silhouet van een man in een steegje zichtbaar door het licht.
In het jaar achttienhonderd vijfentachtig stappen we op een mooie zonnige dag het leven binnen van William Mitchell Lancaster.
Mitchell is van goede komaf maar heeft door een tragisch ongeval al jong zijn ouders verloren. Hij groeit samen met zijn zus Elizabeth op bij een vervelende tante die hen liever kwijt dan rijk is.
Mitchell is leraar en op zoek naar een baan om bij zijn tante weg te kunnen.
Dit is lastiger dan gedacht en hij is genoodzaakt een baantje in een pub te aanvaarden.
Wat er dan volgt is een rauw verhaal hoe mensen in die tijd in situaties terecht kunnen komen zonder het zelf echt te willen.
De strijd met zijn geweten wordt zwaar op de proef gesteld, het vertrouwen in de mensheid en waar schuld en onschuld elkaar aflossen, allemaal situaties waar hij mee moet zien te dealen.
Waar armoede en standsverschillen duidelijk zichtbaar zijn en mensen zich staande proberen te houden.
Dit alles grijpt hem aan en dat is zeer heftig om te lezen.
Het boek leest aangenaam met veel menselijke emoties zoals: liefde, ontrouw, hebzucht, familie en vriendschap dit alles op een mooie eerlijke manier beschreven.
Ook de veerkracht van de bevolking is mooi om te lezen.
Deze historische roman geeft je een prachtig inkijkje in het Londen van toen waar de mist regelmatig de straten vult.
Ik heb van het boek genoten en ben even helemaal terug in de tijd geweest tijdens het lezen van het boek.
Mitchell is leraar en op zoek naar een baan om bij zijn tante weg te kunnen.
Dit alles grijpt hem aan en dat is zeer heftig om te lezen.
Ook de veerkracht van de bevolking is mooi om te lezen.