Een tijdsbeeld

Nel Crea 04 februari 2026
“ De afrekening “ geschreven door Ingrid Oonincx

Een cover met rustige kleuren die gelijk de toon zet. Een kapot raam van de deur van een school. De titel maakt het zo mogelijk nog spannender.
We stappen een verhaal binnen wat zomaar werkelijk zou kunnen zijn.
Rita is conciërge op een middelbare school in Tilburg, zij doet dit werk met veel plezier en heeft oog voor de leerlingen.
Als op haar vrije dag gevraagd wordt of zij wil komen werken aarzelt ze geen moment en gaat naar haar zo vertrouwde school.
Als alle leerlingen net binnen zijn komt er een gemaskerde man de school binnen en begint op alles te schieten wat voor zijn ogen komt.
Dit is de nachtmerrie van iedere school en de docenten proberen zo goed mogelijk de leerlingen in veiligheid te brengen maar slagen hier niet helemaal in.
Wat er dan volgt is een strijd tussen de dader en de aanwezige leerlingen en leerkrachten.
Rita en de leerkracht Carmen proberen met gevaar voor eigen leven de kinderen te beschermen.
Deze beide vrouwen spelen een hoofdrol in het boek en hun personages zijn heel goed uitgewerkt. Zo sterk, zo menselijk maar ook hun onmacht wordt heel goed beschreven.
Als de slachtoffers geborgen zijn begint het pas goed.
En kunnen de overlevenden beginnen aan hun verwerking en dat wordt heel goed weergegeven.
Het boek is maatschappelijk relevant en laat goed zien hoe en waarom iemand tot deze daad kan komen. Het doet pijn om dit te lezen.
Ook de rol van de sociale media wordt heel goed en duidelijk benoemd, met name de functie van het Dark web.
Thema’s als geweld, racisme, pesten, haat, schuldgevoelens en extremisme het komt allemaal voor in het boek.
Bovenal is het heel menselijk en je krijgt het gevoel dat het iedereen zou kunnen overkomen.
Zelf moest ik er wel even van bijkomen.

Meer recensies van Nel Crea

Eén wens. Twee levens. Een onvergetelijke vriendschap. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een hilarische en spannende donkere romcom met een bloederig randje.