Prachtig inkijkje in het leven van Marie

Nel Crea 08 augustus 2025
“Het vrouwenhofje “ geschreven door Mérie van der Rijt

Deze historische debuut roman geeft ons een tijdsbeeld van rond het jaar zestienhonderd.
We volgen de dan twintigjarige Marie van Aerden die smoor verliefd is op de stoere timmerman Johannes maar haar ouders steken daar een stokje voor dit kan echt niet, trouwen met een timmerman van lage komaf.
Ze stemt uiteindelijk toe om te trouwen met de dan dertig jaar oudere Pieter een notaris met veel aanzien.
Pieter heeft al zes kinderen uit een eerder huwelijk en samen krijgen ze er nog drie bij.
Diep in haar hart hoopt ze dat hij gezien zijn leeftijd vroegtijdig zal sterven en zij dan alsnog met Johannes kan trouwen.
De band met haar vader is goed maar met haar streng gelovige moeder botst het regelmatig.
We lezen over haar leven met Pieter en alles wat daar bij komt kijken. De ups en de downs en het moederschap. Heel langzaam leert ze Pieter waarderen en zelfs een beetje van hem houden al blijven haar dromen en verlangens groot.

Marie is een slimme, eigenzinnige en sterke vrouw en al snel helpt zij Pieter bij zijn werk en neemt het ongemerkt steeds meer van hem over. Ook de zonen helpen mee en plaatsen haar voor grote dilemma’s. Ook al gaat haar leven niet over rozen zij blijft positief en vol goede moed.
Naarmate zij ouder wordt heeft ze nog een doel in haar leven en dat is het realiseren van een hofje waar alleen vrouwen mogen wonen en daardoor niet afhankelijk te zijn van hun man.
Zij doet er alles aan om dit te laten slagen.
Het boek leest snel, is duidelijk, zeer gedetailleerd en met een dosis humor.
Drie delen met elk een ander tijdsbeeld met steeds Marie in de hoofdrol.
Het enige wat ik jammer vond aan het boek is dat we niet meer over het vrouwenhofje hebben gelezen.

Meer recensies van Nel Crea