In weinig woorden zoveel zeggen

NicoleW NicoleW
9 mrt 2020

Truman Capote stond in mijn kast, Achterop een sticker met F15.00, dus het stond er al een tijdje. Ik denk dat ik het ooit wel gelezen heb maar ik had er geen enkele herinnering meer aan. Maar voor de Hebban Reading Challenge heb ik dit boek maar weer eens afgestoft. Ook categorie New York en 20e eeuw zijn te voorzien van een vinkje.

Truman Capote (New Orleans, 30 september 1924 – Los Angeles, 25 augustus 1984) was een Amerikaans schrijver. Hij schreef fictie, non-fictie, korte verhalen en theaterstukken. Zijn bekendste werken zijn In Cold Blood (1966) en de novelle Breakfast at Tiffany's (1958). Van zijn werken zijn ten minste twintig films en televisieseries gemaakt. Zo is Breakfast at Tiffany's verfilmd met Audrey Hepburn.

Capote groeide op in het zuiden van de VS en verhuisde later naar New York. Beide streken komen terug in de boeken en verhalen van Capote. Hij was openlijk homoseksueel in een tijd dat dat nog heel ongebruikelijk was. Hij had een IQ van 215! Op latere leeftijd raakte hij verslaafd aan alcohol en drugs en op 59-jarige leeftijd overleed Capote aan een overdosis.

Niet alleen de novelle Ontbijt bij Tiffany is prachtig, maar vooral de drie opgenomen verhalen. Capote kan zo mooi zoveel zeggen met zo weinig woorden. En vooral in de verhalen die gaan over het zuiden van de Verenigde Staten. Mijn favoriete verhaal is Een kerstherinnering. De oude eenvoudige vrouw, de jonge jongen, alle plannen die zij maken en uitvoeren. Ze wonen in huis met familie, maar die zien zij weinig en maken hen alleen maar aan het huilen. Het is een onafscheidelijke twee-eenheid die samen vliegeren, vruchtencakes bakken, kerstbomen omzagen. En alles doordrenkt door een grote melancholie en liefde. Zo prachtig.

Ik ga In koelen bloede nu op mijn Wil ik lezen-plank zetten.

Meer recensies van NicoleW