Zou dit dé roman van 2026 zijn? Ik hoop het. Dit verhaal is prachtig, meeslepend en emotioneel.
Geschenk van de zee van Julia Kelly speelt zich af in een sfeervol Schots vissersdorp rond 1900, waar de bewoners zich voorbereiden op een onbarmhartige winter. Tijdens een hevige storm spoelt een onbekende jongen aan op het strand. Zijn komst zet het dorp op scherp, zeker voor Dorothy, die jaren eerder haar zoontje verloor aan dezelfde woeste zee. De jongen lijkt opvallend veel op haar verdwenen kind, wat oude wonden openrijt. Omdat het dorp door sneeuw is afgesloten van de buitenwereld, besluit Dorothy tijdelijk voor de jongen te zorgen, terwijl langzaam duidelijk wordt dat ieder dorpsbewoner zijn eigen geheimen met zich meedraagt.
Vanaf de eerste pagina’s weet Kelly de lezer volledig mee te nemen in het verhaal. De beeldende en poëtische schrijfstijl zorgt ervoor dat de emoties, spanningen en onderlinge verhoudingen in het dorp voelbaar zijn. Het verhaal wordt verteld vanuit meerdere perspectieven en wisselt tussen heden en verleden, waardoor je als lezer het gevoel krijgt echt onderdeel te zijn van de hechte gemeenschap. Elk personage, hoe klein de rol ook lijkt, wordt zorgvuldig uitgewerkt en krijgt diepgang. Achter ieder geheim schuilt een pijnlijk, menselijk verhaal.
Vooral Dorothy is een personage dat sterk raakt. Haar verdriet, twijfel en hoop zijn realistisch en herkenbaar weergegeven, waardoor je intens met haar meeleeft. Ook haar complexe relatie met Joseph, een visser met wie ze een beladen geschiedenis deelt, voegt extra emotionele lading toe aan het verhaal. Zelfs de dorpsbewoners roepen herkenbare gevoelens op: sommigen wekken sympathie, anderen juist irritatie, wat het verhaal alleen maar geloofwaardiger maakt.
De zee fungeert in deze roman als een krachtig symbool voor zowel verlies als herstel. Geschenk van de zee is een ingetogen, liefdevol en ontroerend verhaal over rouw, herinneringen en de moed om opnieuw te leren leven. Het rustige tempo, de sterke dialogen en de sfeervolle setting maken dit boek tot een verhaal dat lang blijft nazinderen.
Geschenk van de zee is een geduchte concurrent voor M.L. Stedmans ‘Een leven zo ver. Beide worden door hun uitgevers als dé roman van 2026 gepresenteerd. Ik vond ze beide prachtig, emotioneel en meeslepend. Ik durf geen geld in te zetten op wie er uiteindelijk met de titel roman van 2026 er van door gaat.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Dank je wel uitgeverij Ambo|Anthos voor dit vooruitleesexemplaar. Het heeft mijn mening niet beïnvloed.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️