Wat een geweldig 2e deel in de Mergellandmoorden trilogie

@Niekleest 24 januari 2026
Van literaire thrillers en uitgever ambo|anthos kreeg ik opnieuw de vraag of ik ook interesse had om ´Vergelding´ - deel 2 in de trilogie ‘De Mergellandmoorden’ van Michael Berg vooruit te lezen. Volmondig zei ik: ´Ja graag!´

Mijn liefde voor de Limburgse heuvels is groot. Het is dan ook een feest van herkenning om locaties, wegen en horeca genoemd te zien worden in deze thriller. Op nieuwe reed ik filmisch door het boek wat het voor mij een extra dimensie gaf.

Ook als je de streek niet of niet goed kent waan je je direct in het zuiden. Berg heeft een erg fijne beschrijvende manier van schrijven welke hij combineert met een vlotte pen. Zonder te haasten neemt hij je met enige vaart mee door het boek.

In ´Vergelding´ gaan we verder waar we in ´Terugkeer´ waren gebleven. Alex heeft de vermiste Kelly opgespoord en haar bevrijdt uit de handen van ´de tandarts´. Er is opluchting bij hem dat Kelly vrij is. Tegelijk worden ook de gruwelijk toegetakelde lichamen nog andere vermisten vrouwen gevonden. Dit doet iets met Alex, hij gaat op weg naar het kasteel van zijn vader om de verjaardag van zijn gehandicapte zus Emmie te vieren. Een welkome afleiding.

Bij binnenkomst staan het hek en de voordeur open, is het huis overhoop gehaald, zijn de iconen weg en vind Alex zijn vader dood in zijn stoel.
Is zijn vader een natuurlijke dood gestorven of is hij toch vermoord?
Separaat lezen we het verhaal over Petra, Deborah en Marije die naar een streng meisjesinternaat, geleid door nonnen, in de buurt van Valkenburg worden gestuurd.
Een interessante verhaallijn die uit eindelijk samen lijkt te komen met het verhaal in heden als cold case moord.

Berg weet wederom op magnifieke wijze deze op het eerste oog twee verschillende verhaallijnen samen te laten komen. De kleurrijke Farida en Frings zijn ook weer van de partij. De thriller is erg goed geschreven, ik heb moeite gehad om te stopen zo graag wilde ik verder lezen.
Ik ben fan en kijk reikhalzend uit naar het laatste deel van deze geweldige serie welke in het najaar van 2026 zal verschijnen.

Ik geef 4,5 sterren.

Dit e-book was een recensie-exemplaar en het heeft mijn mening niet beinvloed. Dankjewel uitgeverij Ambo|Anthos

Verschijningsdatum voor het e-book en de paperback is 27 januari 2026. Het luisterboek verschijnt op 18 februari 2026.

Meer recensies van @Niekleest