Wat een geweldig debuut!

@Niekleest 28 december 2025
Deze debuutroman is echt een must read! Niet omdat de cover zo mooi matcht met mijn carpet, maar omdat het echt een hele prachtige, lieve en bovenal een ontroerende roman is! Dank aan Meulenhoff dat ze hem vertaald hebben zodat wij, de lezers er van kunnen genieten.

In ‘De kraanvogels vliegen naar het zuiden’ lezen we het verhaal van Bo. Hij is 89 jaar oud en leeft gescheiden van zijn dementerende vrouw Frederika in het hoge noorden van Zweden samen met zijn hond Sixten. Het is een iets wat trage roman die met recht ontroert en vertedert. Ouder worden is niet altijd makkelijk; Bo wil graag zijn eigen leven behouden en koestert zijn vriendschap met Ture zijn beste vriend. De wekelijkse telefoongesprekken geven hoop in een soms wat saai bestaan dat gedomineerd wordt door de thuiszorg.

Vol ontroering las ik dit verhaal, de ontreddering en wanhoop die als je dingen worden afgenomen zijn goed voelbaar. We hangen allemaal aan het leven. Lisa Ridzén heeft dit echt prachtig weten te verwoorden.

Het boek doet me ergens denken aan een serieuze ‘Hendrik Groen’ ik heb er echt van genoten. Ik hoop dat jullie dat ook gaan doen.

Ik bedoordeel hem met 4,5 ⭐️

Meer recensies van @Niekleest